AvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjarAvslöjar
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Sanningen om varför kronprinsessan Victoria inte dansar

12 aug, 2023 
Hanna Bolander
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria deltar i en hel del offentliga evenemang och fester.
Men det är ovanligt att se henne eller andra delar av kungafamiljen dansa.
Vad beror det på?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden SessionsBrand logo
Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden Sessions

Kronprinsessan är på plats på flertalet stora festtillställningar varje år. Hon deltar bland annat traditionsenligt på Nobelblanketten med resten av kungafamiljen. Men trots deltagandet i diverse fester och tillställningar så dansar inte kronprinsessan. Inte ens på sin egen födelsedag under Victoriakonserten dansar hon. Vad beror det på?

Oskrivna regeln för svenska kungahuset kring dans offentligt

Svensk Damtidning var först med att dela med sig av kungahusets tradition och oskrivna regel kring dans.

Det sker väldigt sällan att medlemmar i kungafamiljen dansar, men det har trots det hänt några gånger att kungafamiljen tagit sig en svängom.

Kungen dansade bland annat offentligt med drottning Margarethe på hennes 50-årsfest. Drottning Silvia och kungen dansade också på en middag då de var nygifta. På samtliga bröllop för kungabarnen har dans förekommit.

Annons

kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010 så dansade drottningen med Daniels pappa. Såklart dansade även Victoria och Daniel på bröllopsfesten.

Då och då har Victoria också bjudit svenska folket på spontandans när hon är ute på uppdrag.

Därför dansar inte kungafamiljen

Men dans offentligt hör som sagt till ovanligheterna trots att det ofta är mycket uppskattat av svenska folket. Anledningen till att dans är ovanligt beror, enligt Svensk Damtidning, på tradition. Det är helt enkelt inte lämpligt i flera sammanhang. Denna oskrivna regel skiljer sig från andra kungahus. I Danmark är det till exempel inte ovanligt att Drottning Margrethe bjuder in till middag och dans.

– Kungafamiljen gillar verkligen att dansa, det är bara det att de sällan gör det offentligt. Av tradition, säger Helena Wiklund, Svensk Damtidnings kungliga expert.

FOTO: TT

Annons