Därför bryter kronprinsessan Victoria med vännerna

Kronprinsessan Victoria

En av baksidorna med att vara känd och rik är att det kan vara svårt att veta vilka som är ens riktiga vänner. Det känner i alla fall kronprinsessan Victoria till. Hon har tvingats bryta med personer som visat sig ha andra motiv än vänskap i kikaren.

Kronprinsessan Victorias vänkrets är, likt många småbarnsföräldrar över 40, ganska liten. Men den ska vara desto tightare. Mest verkar hon umgås med maken prins Daniel, 46 år, och barnen prinsessan Estelle, 8 år, och prins Oscar, 4 år. Det är i alla fall vad som synd utåt.

Nu under sommaren har de till exempel tillbringar en del tid tillsammans på sommarstället på Solliden på Öland. Victoria har också pratat mycket om hur viktigt familjen är.

Kronprinsessans kompiskrets

Men vänner då? Jo, där hittar vi bland annat Caroline Kreuger som brukar beskrivas som Victorias bästa vän. Kreuger föddas blott tre dagar innan Victoria och eftersom deras föräldrar är vänner har de hållit ihop sedan starten. De gick också i skolan tillsammans på Enskilda gymnasiet i Stockholm.

En annan Caroline, nämligen Dinkelspiel, är också en av de närmre vänner. När kronprinsessan lämnade Sverige för USA så följde Caroline Dinkelspiel med som stöd. När hon gifte sig med Peter Dinkelspiel så var Victoria tärna.

En annan gammal klasskamrat som hängt kvar är Leonie Persson. De gick också på Enskilda gymnasiet tillsammans, och när Leonie gifte sig med H&M-miljardären Karl-Johan Persson var Victoria så klart där på bröllopet tillsammans med Daniel. Hon var också en av de som stöttade Victoria när hon föll för Daniel.

Men så finns det vänner som försvunnit. Och det har visat sig att det är kronprinsessan själv som brutit banden. Anledningen sägs vara att Victoria märkte att det inte var hennes vänskap de var ute efter i första hand, utan såg umgänget som en chans till berömmelse och framgång.

Victoria: ”Hela tiden måste jag vara misstänksam”

Svensk damtidning skriver att Victoria svarade så här när tidningens chefredaktör Johan T Lindwall i en intervju förhörde sig om ryktena:

– Så här är det. Det stämmer, jag har ganska nyligen upptäckt att det har funnits människor omkring mig som kanske inte var så bra vänner som jag hade trott. De var inte de sanna vänner som jag hade förväntat mig, säger Victoria.

Hon ska sedan ha öppnat upp sig och berättat om svårigheterna med att avgöra om personer är riktiga vänner eller inte.

– Hela tiden måste jag vara misstänksam. Är den personen kompis med mig för att jag är Victoria? Eller för att jag är kronprinsessan Victoria? Jättesvårt, säger Victoria till Johan T Lindwall.

Det kan vara lätt att avfärda kungafamiljens problem just för att medlemmarna är så privilegierade. Men att inte kunna lita på sin omgivning måste tära på vem som helst.

Bild: Jonas Ekströmer, Patrik Österberg/TT