ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Prinsessan Ingrid Alexandra avstår firandet – chockerande anledningen

17 maj, 2023 
Ingrid Alexandra och Mette-Marit
Sjuttonde maj är en stor dag för hela Norge, och inte minst för kungafamiljen.
Men prinsessan Ingrid Alexandra har bestämt sig för att avstå firandet.
Här är anledningen bakom.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victorias firande på slottetBrand logo
Kronprinsessan Victorias firande på slottet

Norges nationaldag – sjuttonde maj, är en stor dag för grannlandet som firas i en väldig utsträckning och är fylld av traditioner och glädje. Givetvis är det ett firande som även kungafamiljen närvarar vid.

Enligt tradition brukar kronprinsessan Mette-Marit och kronprinsen Haakon tillsammans med barnen prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus framträda. De brukar bland annat möta barntåget utanför Skaugum och även synas på slottsbalkongen tillsammans med kungaparet.

Men årets firande kommer bli annorlunda, för det är nämligen så att Ingrid Alexandra har valt att avstå den kungliga traditionen.

Därför avstår prinsessan Ingrid Alexandra från kungliga firandet

Enligt Se og hør har norska kungahuset bekräftat att prinsessan kommer att avstå det traditionella friandet för att istället fira ”russ”.

Russ är ett examensfirande för sistaårselever på gymnasiet i Norge, det arrangeras vanligtvis stora fester och ungdomarna åker ”russebuss” vilket är en typ av festbuss. Det kan jämföras med svenska studenten.

Annons

Ingrid Alexandra kommer att ta examen från gymnasieskolan Elvebakken i Oslo där hon studerat de senaste tre åren.

Prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette-Marit, kronprinsen Hakoon och prins Sverre Magnus.
Prinsessan Ingrid Alexandra, kronprinsessan Mette-Marit, kronprinsen Hakoon och prins Sverre Magnus.

Prinsessan får därmed ledigt från sina kungliga uppdrag och kommer inte följa något officielt program under nationaldagen.

Så firar resten av kungafamiljen sjuttonde maj

Prinsessan missar alltså det kungliga firandet, men medan hon får ledigt kommer resten av kungafamiljen följa traditionerna.

Vi kommer därmed i vanlig ordning få se kungligheterna vinkandes på slottsbalkongen, och under årets firande ska även kung Harald dyka upp och göra resten av familjen sällskap. Harald har nu mera blivit friskförklarad efter att ha varit inlagd på sjukhus med en infektion.

FOTO: MISC / dana / dana press

Annons