Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Danskarna i chock - drottning Margrethes middag spårade ur

03 nov, 2018 
AvOla Brising
Drottning Margrethe bjöd in komikern Smadremanden till slottet, som görs av skådespelaren Søren Østergaard.
Danska drottning Margrethe bjöd traditionsenligt in regeringen och folketinget till ”Det store aftenselskab”. Men en burdus komiker förolämpade den fina publiken.
Annons

78-åriga drottning Margrethe II av Danmarks sorg var stor i vintras då hennes make prins Henrik avled 83 år gammal den 13 februari. Men hon kände att folkets stöd var stort och sa i slutet av sommaren till pressen:

– Folkets engagemang var något av det mest rörande jag kan föreställa mig. Det var ett enormt stöd att många så gärna ville prata om och minnas honom. Det var som en våg jag kunde rida på, det var verkligt positivt, sa hon under en presskonferens återgivet av danska DR.

Hon berättade också att hennes officiella plikter som drottning har varit till stor hjälp när det har gällt att få styr på den nya tillvaron som ensamstående.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag trivs med mitt arbete. Många i min ålder har inget jobb. När man måste något, så kan man. Att ha mycket att göra hjälper i allra högsta grad.

Annons

Förra veckan var det åter dags för den åldrade drottningen att genomföra en av sina viktiga officiella plikter då bjöd in in till den traditionsenliga “Det store aftenselskab”, en middag för medlemmar i den regeringen och folketinget, den danska motsvarigheten till svenska riksdagen, som hålls på Christiansborg slott.

Middagen hålls var fjärde år och är en höjdpunkt för de hundratals inbjudna politikerna som hälsade hövligt på drottningen innan de satte sig till bords. Sen startade dock en minst sagt i kungliga sammanhang annorlunda underhållning. Upp på scen klev nämligen Smadremanden en komisk karaktär som görs av skådespelaren Søren Østergaard, 61.

Smadremanden har mest gjort sig mest känd för att svära och bära sig illa åt. Han beskrivs ofta som ”den högljudda superaggressiva macho-bonden” och har för vana att förolämpa sin publik. Detta drog han sig inte heller för under onsdagskvällen, inte ens då han uppträdde inför självaste drottning Margrethe.

Annons

– Ni ser ut som skit allihop, sa Smadremanden från scenen.

Men Margrethe tog inte illa upp. Tvärtom verkade hon tycka att den burduse komikerns utspel kom som en frisk fläkt. För faktum är att Margrethe skrattade så mycket att hon fick sätta upp glasögonen i pannan för att kunna torka bort några glädjetårar från ögonvrån.

Men som om inte de danska rojalisterna chockades nog av detta blev det ännu mer kaotiskt senare under kvällen då operasopranen Signe Sneh Durholm, 31, uppträdde på scenen. Mitt under hennes delikata framträdande hördes nämligen ett svagt kvackande från en groda. Någon i publiken hade gjort det förbjudna, glömt att stänga av sin mobiltelefon och den oväntade ringsignalen fick många av politikerna att skruva besvärat på sig även om ganska många fnissade till lite grann.

En som inte var lika road av händelsen var kungahusexperten Peter Thygesen.

– Det får inte hända. Det är riktigt dålig stil, sa han till danska TV2.

Kungaexperten fortsatte upprörd:

– Du stänger av din mobil när du sätter dig ner på en middag med drottningen.

FOTO: IBL, Instagram

Annons