LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Danska folkets ilska efter prins Felix avhopp från militärutbildningen

16 okt, 2021 
Prins Felix
Danskarna är rasande och kan verkligen inte förstå vad kungafamiljen håller på med just nu.
I kommentarsfält spyr de ut sin ilska.
”Den unge prinsen blir beskriven som 'en vekling utan ryggrad' och 'en slapptask'".
Annons
Så löser Mouna Esmaeilzadeh familjepuzzletBrand logo
Så löser Mouna Esmaeilzadeh familjepuzzlet

Drottning Margrethes barnbarn börjar bli stora. Prins Joachims nästa äldsta son, prins Felix, 19, tog studenten i juni och efter det har det hänt mycket i hans liv. Bara någon vecka efter att skolan tog slut offentliggjorde han sin kärlek till sin flickvän Karen Bak.

– Det stämmer att jag och Karen är ett par. Vi har träffats ett tag, sa prinsen då genom sin presstalesperson Helle von Wildenrath Løvgreen.

Kungahusets tystnad

Sedan offentliggjordes det att prins Felix skulle börja en militärutbildning, men en månad in på skolåret tog han ett beslut som chockade stora delar av det danska folket. Då kom beskedet att han tänker hoppa av sin militärutbildning, men han nämnde ingen anledning till det plötsliga beslutet.

Det danska kungahuset ville inte förklara bakgrunden till prinsens val.

– Det är väldigt överraskande, och det visar ett kungahus i förändring, sa den danske historikern Lars Hovbakke Sørensen till tidningen BT.

Annons

– Det är helt klart ett markant brott mot traditionen. Tidigare var det en självklarhet att man som manlig medlem av kungafamiljen gjorde militär karriär. Och det spelade ingen roll om man hade lust eller inte, sa historikern Michael Bregnsbo.

Folkets ilska efter prinsens val

Nu skriver BT att det danska folket reagerat väldigt kritiskt efter prinsens oväntade beslut att hoppa av utbildningen.

"I kommentarsfälten har det haglat med kritik. Den unge prinsen blir beskriven som 'en vekling utan ryggrad' och 'en slapptask'".

Prins Joachim, Alexandra och prins Nikolai.

Att även Felix storebror, prins Nikolai, valde att hoppa av den militära banan, verkar inte vara någon succé bland danskarna. När det kom fram att Nikolai pressats av sin far, prins Joachim, som själv varit verksam inom det militära, uttalade sig prins Joachim och berättade att han ångrade sig att han legat på sin son om något som han kanske inte ville.

– Prinsessan Marie frågat mig om jag var säker på att det här var en bra idé för honom. "Är du säker på att han är den typen?". Jag slog ut armarna och sa: "Självfallet är han det", sa prins Joachim och fortsatte:

– Hela historien lär mig att lägga egna normer och förväntningar åt sidan.

FOTO: TT/Mads Claus Rasmussen

Annons