LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Därför bryter drottning Margrethe mot kungliga traditionen

30 nov, 2018 
AvLotta Gray
Drottningen ställer in traditionen i jul
Drottning Margrethe lämnar nu besked om den oväntade förändringen till alla danskars förvåning – hon bryter en tradition. Orsaken till den är en stor renovering.
Annons

78-åriga drottning Margrethe II av Danmark är en väldigt omtyckt kunglighet i landet. Och varje nyår bjuder hon in hela danska folket till att lyssna på sitt tal som hon alltid håller i residentpalatset Amalienborg. Där ståtar hon framför det gedigna skrivbordet med de vackra spegeldörrarna i bakgrunden och många sitter bänkade just denna stund. Men så kommer det inte att bli detta år.

Hon kommer att bryta traditionen då Amalienborg ska renoveras och därför får drottningen hålla talet från sitt arbetsrum på Fredensborgs slott istället, berättar hovet. Det är för att att boningen ska säkras från översvämning så att en eventuell vattenskada inte sätter hela huset i fara.

Öppet för allmänheten

Och det är bara fyra gånger tidigare som hon hållit talet i just Fredensborg enligt Svensk Damtidning. Åren (1979, -80, 2014 och -15) valde hon av olika skäl att stanna i Fredensborg.

Nyårsfirandet kommer att vara öppet för allmänheten att besöka och det kommer förmodligen att locka en stor skara danskar. Livgardets hedersceremoni äger rum på inre slottsgården på Fredensborg och är startskottet för de danska festligheterna och efter drottning Margrethes nyårstal spelas den danska kungasången.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Hennes man prins Henrik avled 83 år gammal den 13 februari, för snart ett år sedan men hon har umgåtts mycket med familjen och verkar ha gått stark ut händelsen.

Hon berättade också att hennes officiella plikter som drottning har varit till stor hjälp när det har gällt att få styr på den nya tillvaron som ensamstående.

– Jag trivs med mitt arbete. Många i min ålder har inget jobb. När man måste något, så kan man. Att ha mycket att göra hjälper i allra högsta grad, har hon berättat i danska DR.

FOTO: IBL

Annons