TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Daniel och Victorias hemlighet – därför avslöjas inte sanningen

04 jul, 2020 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
För sju år sedan påbörjade kronprinsessan Victoria och prins Daniel bygget av sitt drömhus.
Mycket av det som försiggår på Solliden har allmänheten rätt att få veta. Men tack vare att de är kungligheter finns det vissa saker som paret kan hålla för sig själva.
Annons
Prins Daniels tvekan inför VictoriagolfenBrand logo
Prins Daniels tvekan inför Victoriagolfen

Det är ingen hemlighet att kronprinsessan Victoria trivs bra på Öland och Solliden. Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på kungafamiljens paradisställe. Det har inte ändrats i vuxen ålder, och när prins Daniel kom in i bilden blev han lika hänförd av sommarstället.

2013 lät paret bygga ett helt nytt lantställe på kungafamiljens privata egendom. Det döptes till Villa Skönvik och ligger vackert inbäddad mellan lummig träd och med utsikt till vattnet i Kalmarsund. Huset är på 328 kvadratmeter och ska vara byggd med material från bygden och av öländska hantverkare.

Senaste bygget på tomten

Efter att prinsessan Estelle föddes valde kronprinsessan Victoria och prins Daniel att bygga en stor pool på tomten, alldeles i anslutning till den mäktiga villan. Den stod klar runt 2015.

Där har alltså Estelle, som nu hunnit bli 8 år, möjlighet att svalka sig tillsammans med sin 4-årige lillebror prins Oscar. De har nog några sköna dagar där nu, eftersom familjen är på plats under Victoriadagarna för att kronprinsessan ska få firas ordentligt.

Villa Skönvik
Villa Skönvik är kronprinsessan Victoria och prins Daniels sommarställe. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Sedan Villa Skönvik byggdes 2013 så har det inte utfärdats några fler bygglov på Solliden. Det här skriver Svensk damtidning. Det behöver dock inte innebära att inget nytt har gjorts på tomten.

Annons

Det är nämligen så att vissa tillbyggnader på upp till 30 kvadratmeter inte kräver bygglov. De kallas attefallshus, och för att få tillstånd till det skickas en anmälan in till byggnadsnämnden, och när ett startbesked har givits är det bara att sätta igång byggnadsprocessen.

Därför kan de hålla bygget hemligt

Det är i vanliga fall offentliga uppgifter, vilket innebär att allmänheten har rätt att ta del av det. Det gäller dock inte på Solliden. Anledningen är att det är kungafamiljens fastigheter, och just de här uppgifterna är sekretessbelagda hos Borgholms kommun. Det betyder alltså att kronprinsessan Victoria och prins Daniel kan bygga ett litet extrahus på gården i hemlighet.

Den här sekretessen innefattar dock inte vanliga bygglov, så om det är så att paret planerar att bygga något större kommer folket kunna få reda på det.

När resten av kungafamiljen anländer till Öland för firandet är det inte otänkbart att de hälsar på födelsedagsbarnet. Om det vill sig väl då kanske de visar upp en bild på något litet och nybyggt. Eller så håller de det hela hemligt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Annons