TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Då avgår kungen – hovexpertens svar på frågan alla undrar

27 mar, 2024 
Vår käre kung Carl Gustaf har suttit på tronen de senaste 50 åren och än så länge finns ingen som helst plan på att han skulle avgå.
Nu berättar hovexperten Herman Lindqvist när det eventuellt skulle kunna ske – som tidigast...
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”Brand logo
Carina Bergs möte med kungen: ”Jag smiter nu”

För ungefär exakt ett år sedan genomgick kung Carl Gustaf, 77, en titthålsoperation. Sedan dess har mycket hänt och han har återhämtat sig bra, det kan även hovexperten Herman Lindqvist, 80, konstatera.

– Man får ju inte veta allt, men tydligen så gick det ju bra. Man ser ju på honom att han uppenbarligen rör sig fint och ledigt, säger Herman till Hänt och fortsätter:

– Jag tror han är på väldigt gott humör för han verkar pigg och kry och just nu så är han nog mycket långt ifrån någon typ av tankar på att han inte skulle vara kung. Han mår bra i rollen, han har växt in i den.

Därför kommer inte kungen avgå från tronen

Att kungen växt in i sin roll är något som är säkert. I höstas firade han 50 år på tronen och det var väldigt stort! Kungligheter från hela världen var på plats för att fira vår kung och han verkade vara på toppen-humör när han sjöng med i Magnus Ugglas hit "Kung i baren".

Annons

Så att abdikera ligger nog inte ens i närheten av kungens planer – på flera år fram i tiden.

– Det är nog inte en chans att han avgår. Även om kung Harald skulle avlida och det blir skifte i Norge och pressen ökar på honom så kommer han inte ge vika, konstaterar Herman Lindqvist.

Då avgår kungen – här är möjliga scenariot

Men det finns dock en chans, som Herman Lindqvist ser som det allra tidigaste scenariot. Kungen kommer nämligen aldrig abdikera om det inte finns en myndig tronarvinge, efter kronprinsessan Victoria, 46.

– Den allra tidigaste chansen som han teoretiskt skulle kunna avgå, det är det året när Estelle fyller 18 år. För då skulle kungen vara ungefär lika gammal som Margarethe var nu när hon avgick. Då är Estelle 18 och då kan Victoria ta över och det finns en myndig kronprinsessa, säger Herman och tillägger:

– Då är allting tryggt och fint, det är i helt naturlig ordning.

Det här är alltså tidigaste chansen som det skulle kunna ske. Såvida inte något dramatiskt händer.

– Det är det tidigaste jag kan se. Om det inte händer något dramatiskt med hälsan så tror jag att han utan vidare står ut tills då och så får man se vad som händer sedan, säger Herman till Hänt.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, Jonas Ekströmer/TT

Annons