Chockbeskedet efter kritiken – experten om Victorias familjebeslut

Folkets stora ilska mot kronprinsessan Victorias val: ”Besviken”

Kronprinsessan Victoria köpte nyligen en hund till familjen, något som inte gått helt obemärkt förbi.
Valet av hundras har väckt en hel del kritik, något som Victoria ännu inte bemött.
Det visar sig att efterfrågan på dessa hundar ökat extremt den senaste tiden, vilket betyder att lille Rio är en riktig dyrgrip!

Det var förra veckans om svenska kungahuset kom med det nya glädjebeskedet att kronprinsessparet valt att utöka familjen med en ytterligare medlem. Nytillskottet är cavapoohunden Rio.

”Kronprinsessfamiljen presenterar en ny familjemedlem: Rio. Rio är en cavapoohund. Han har bott på Haga i en veckas tid”, skrev Kungahusets Instagramkonto förra i veckan.

Lille Rio fick snabbt motta en hel del kärlek i kommentarsfältet till bilden, där följarna bland annat skrev hur söt han var.

Men även en diskussion startades och en besvikelse väcktes. Det visade sig att många kritiserade kronprinsessan Victoria för valet av hund. Flera ansåg att kronprinsessan inte valt ”rätt ras”, då hon valt en blandras.

Många följare kommenterade även till Victorias försvar och menade på att vad som passar in bäst i deras familj är det enda rätta.

Trots en hel del kritik har varken kronprinsessan eller hovet valt att bemöta det.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Prislappen på Rio

Rios blandras kallas cavapoo, vilket är en blandning mellan en pudel och en cavalier king charles spaniel. Och enligt en expert visar det sig att lille Rio är en riktig modehund.

– Intresset för cavapoos ökat och med det har också priserna stigit. Så fungerar marknaden. Jag skulle tro att man har betalat mellan 30 000 och 40 000 kronor för den här valpen, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben till Svensk Damtidning. Han fortsätter:

– Det är väldigt mycket. En vanlig rashund ligger ju på mellan 15 000 och 20 000 kronor. Men det finns en efterfrågan på den här sortens hundar.

Orsaken bakom populariteten

Populariteten och efterfrågan om blandrashundarna kan delvis ha ökat på grund av att falska uppgifter spridits.

– Man tror att de här hundarna är friskare och allergifria. Men det finns inga belägg i forskningen för detta, menar Hans Rosenberg.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel glada i kostym

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Han tror även att Victorias köp kan leda till ännu större efterfrågan efter just cavapoos.

– Kungafamiljen har en viss påverkan, så det är kan leda till att fler vill ha cavapoos. Och det kan vi tycka är olyckligt. De här uppfödarna inga formella krav på sig, som våra uppfödare har, avslutar Hans Rosenberg till Svensk Damtidning.

FOTO: Pontus Lundahl/TT, H.K.H. Kronprinsessan