LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafBrittiska kungahuset

Carl Philips klädsel väcker starka reaktioner – nu svarar hovet

07 jun, 2023 
Simon Lundh
Prins Carl Philip
Den 6 juni firade kungafamiljen och Sverige sin nationaldag.
Kungafamiljens klädsel blivit en snackis.
Nu bekräftar hovet sanningen bakom kungafamiljens klädval.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppetBrand logo
Så rika är kungahuset – här avslöjas miljonbeloppet

Sverige firade sin nationaldag den 6 juni. Lite extra mycket firande blev det i år då både kung Carl Gustaf, 78, firar 50 år på tronen samt att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung. Något som lade grunden till landet vi idag lever i.

Den som var uppmärksam kunde under firandet på Skansen se att kvinnorna att prinsessorna och drottning Silvia, 79, kunde ses bära traditionsenliga högtidsdräkter. Däremot bar kungen, prinsarna och Chris O´Neill, 48, inte de klassiska svenska dräkterna – utan de dök upp i kostymer.

Starka reaktionerna på kungafamiljens klädsel

Även om alla männen i kungafamiljen dök upp i kostym, ställde sig många frågande i kungahusets Instagrams kommentarsfältet. Varför bar inte männen den svenska folkdräkten?

Annons

”Varför har inte båda folkdräkt”, kommenterar en följare.

”Synd att inte herrarna har den svenska folkdräkten på sig!”, skriver en annan.

Därför bär inte männen i kungafamiljen folkdräkt

För Hänt berättar hovet om varför männen inte bär de svenska folkdräkterna i ett utförligt svar:

”Det har dock aldrig funnits någon starkare tradition gällande bärande av folkdräkter bland Kungafamiljens manliga medlemmar. Från 20-talet finns det bilder på när de kungliga damerna bär folkdräkt samtidigt som männen bar uniform. Uniformen har därefter ersatts av mörk kostym. Det finns inte skrivna regler när medlemmar i Kungafamiljen bär folkdräkt/hembygdsdräkt. Folkdräkt/hembygdsdräkt/Sverigedräkt kan bäras vid samtliga klädkoder”, skriver hovet och fortsätter att förklara varför kvinnorna i familjer bär folkdräkt.

Drottningen och prinsessorna bär den svenska folkdräkten

Hovet skriver att även om det inte är kutym att bära dräkten som man i kungafamiljen är det en annan sak att bära den svenska folkdräkten för drottningen och prinsessorna.

Annons

”Sedan drottning Victorias tid har de kvinnliga medlemmarna av Kungafamiljen vid olika tillfällen burit folkdräkter och Sverigedräkten - en tradition Drottningen, Kronprinsessan och Prinsessorna upprätthåller på dagar som nationaldagen. Vid öppnande av Öppet slott på nationaldagen har den kvinnliga medlemmen av Kungafamiljen burit Sverigedräkt eller folkdräkt från hertiginndömet”, skriver de och fortsätter:

”Även vid tillfällen så som Kronprinsessans födelsedag och utdelning av utmärkelsen Årets Ölänning brukar Drottningen och Kronprinsessan bära Ölandsdräkten. Kronprinsessan och Prins Daniels bar Ockelbodräkten vid det officiella besök i Ockelbo 2011, och vid Prins Gabriels dop bar Prinsessan Sofia Älvdalsdräkten, för att nämna några exempel.”

FOTO: Jonas Ekströmer/Karin Törnblom/TT

Annons