Carl Philip och Madeleines egna ord om kungens beslut om barnen

Carl Philip och Madeleines egna ord om kungens beslut om barnen

Under måndagen meddelade hovet att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer att tillhöra kungahuset.
Nu berättar syskonen sin syn på beslutet om barnen.

Under förmiddagen meddelande hovet att kung Carl Gustaf, 73, beslutat att det kungliga huset minskar. Prins Carl Philips, 40, och prinsessan Sofias, 34, samt prinsessan Madeleines, 37, och Chris O’Neills, 45, barn, kommer inte längre att ha ställningen Kungliga högheter.

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg!

Hovet följde upp med en presskonferens där riksmarskalk Fredrik Wersäll berättade mer om beslutet. Något som ska ha diskuterats under en längre tid i kungafamiljen på grund av att allt fler nya medlemmar fötts de senaste åren.

– Det är en tillfällighet att det händer just nu, det är en diskussion som pågått i kungafamiljen i flera år, vilket är en funktion att kungafamiljen blivit väldigt stor, säger han till SVT.

Hela familjen har varit delaktig i diskussionen som pågått, och Wersäll belyser att det ger Leonore, Nicolas, Adrienne, Alexander och Gabriel en friare framtid.

Egna orden

Nu berättar prins Carl Philip och prinsessan Sofia sin syn på beslutet om barnen.

”Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet”, skriver prinsparet i ett inlägg på sin Instagram och fortsätter:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀”De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där.”plus_iconSå mycket pengar tjänar alla i kungafamiljenLäs mer

Prinsessan Madeleine kommenterar även hon beslutet kort därefter i ett inlägg på sin Facebook, och syskonen verkar vara eniga om att det hela är bra för barnen.

Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Fokus på kronprinsessparet

Nu blir fokus på kronprinsessparet ännu större. I kommunikén står att läsa att kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel är Sveriges främsta representanter.

H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan är, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater”, står det i pressmeddelandet.

FOTO: TT

Senaste nytt