LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Året med svenska kungafamiljen 2023 – höjdpunkter och stora händelser

31 dec, 2023 
AvPetra Lindell
Året med svenska kungafamiljen 2023 – höjdpunkter och stora händelser.
Under 2023 har framför allt kungens 50 år på tronen firats med pompa och ståt.
Kung Carl Gustaf har hyllats på olika sätt land och rike runt och då oftast med drottningen vid sin sida.
Victoria och Daniel har jobbat på hårt som alltid och bland annat varit i Australien och på officiella besök i Storbritannien och Finland.
Prinsessan Madeleine flyttade aldrig hem till Sverige men har varit här och vänt ett par gånger.
Och prinsparet har också förgyllt många tillställningar under året.
Dessutom har 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung har också markerats under året.
Här bjuder vi på årets kungliga höjdpunkter och stora händelser.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden SessionsBrand logo
Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden Sessions

Begravning av exkung Konstantin

Greklands sista kung, exkung Konstantin, dog efter en tids sjukdom och blev 82 år gammal. På begravningen i Grekland närvarade bland andra svenska kungaparet, prinsessan Christina och drottning Margrethe av Danmark. Exkung Konstantin lämnade efter sig drottning Anne-Marie och barnen Alexia, Pavlos, Nikolaos, Theodora och Philippos samt nio barnbarn.

Annons

Sofia & prinsarna på Idrottsgalan

Ursnygg i svart anlände prinsessan Sofia till årets Idrottsgala med båda prinsarna. Prins Carl Philip delade ut Radiosportens Jerringpris till skridskoåkaren Nils van der Poel och prins Daniel delade ut priset Årets peppare till verksamheten Fuzed.

Annons

Sverigemiddag på Slottet

Den 20 januari gav kungaparet Sverigemiddag på Slottet för att uppmärksamma personer som gjort betydande insatser för Sverige lokalt, regionalt eller nationellt. Middagen inledde också jubileumsåret 2023 som uppmärksammar H.M. Konungens 50 år på tronen samt 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung. Både kronprinsessparet och prinsparet var på plats och välkomnade gästerna tillsammans med kungaparet.

Victoria och Daniel i Australien

Victoria och Daniel var på en drömresa tillsammans i Australien och Nya Zeeland i början av året. I Canberra väntade bland annat söta koalor och en rökceremoni, som enligt den lokala folktraditionen driver bort onda andar. Resan bjöd på mycket skratt och kanske en nytändning i äktenskapet. Kronprinsessparet såg i alla fall väldigt lyckliga ut tillsammans på resan.

Annons
Annons

Statsbesök i Estland

Kungaparet genomförde ett tre dagar långt statsbesök i Estland. Kungen och Estlands president Alar Karis tillsammans med drottning Silvia och presidentfrun Sirje Karis lade då ner en krans vid Minnesmärket och skulpturen ”Bruten linje” (Broken Line Monument) tillägnat Estoniakatastrofens offer, vid Stora strandporten i Tallinn. Kungaparet och den svenska delegationen bjöd även på svarsmiddag i samband med statsbesöket.

Annons

Namnsdagsfirande av Victoria

Hundratals människor samlades vid Slottet för att gratta kronprinsessan på namnsdagen. Hela kronprinsessfamiljen med Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar var på plats och familjen matchande varandra fint i grått.

Från Vasa till Bernadotte

Årets jubileum uppmärksammas med den mest omfattande utställning som någonsin arrangerats på Slottet – Från Vasa till Bernadotte. Uppskattas inte minst av kungafamiljen själva.

Annons
Annons

Kungens födelsedag

Kung Carl XVI Gustaf firade sin 77-årsdag traditionsenligt på Slottets yttre borggård den 30 april. Solen sken och de flesta i kungafamiljen samlades för att fira kungen. Kungens yngsta dotter, prinsessan Madeleine, saknades dock. En liten detalj som skilde sig från tidigare år var den nya "vink-balkongen" över västra slottsvalvet.

Annons

Magisk kväll på Gröna Lund

Childhoods hedersordförande, prinsessan Madeleine, arrangerade tillsammans med sina vänner, Katarina von Horn, Lovisa de Geer och Lussan Thott, en magisk kväll på Gröna Lund för varje barns rätt till en trygg uppväxt.

– Vi får ibland höra att Childhood är som Pippi Långstrump. Liten men stark. Jämförelsen är fin. Vi är en liten organisation. Men stark – tack vare att vi har många, goda och starka vänner. Det känns verkligen här i kväll, sade drottningen under sitt inledningstal på Gröna Lund.

Annons

Prinsessan själv kunde tyvärr inte vara på plats då äldsta dottern Leonore hade ramlat och brutit armen.

Annons

På sagobröllop i Jordanien

I flera dagar firades Jordaniens blivande kung Hussein bin Abdullah och hans brud Rajwa Al Saif i Amman, Jordanien. På själva bröllopsdagen fylldes palatset av kungliga gäster från hela världen, däribland kronprinsessan Victoria och prins Daniel som representerade Sverige. Det vackra Zahran-palatset i Amman var smyckat med vackra blommor och när Rajwa, i en klänning av Elie Saab, leddes fram till altaret av Husseins lillebror prins Hashem hade Jordaniens kungapar Abdullah och Rania svårt att hålla tillbaka glädjetårarna. På kvällen hölls en stor fest till brudparets ära och då hade alla gäster bytt om till galakläder. Kronprinsessan bar då en härlig chockrosa klänning.

Annons
Annons
Annons

Firande av kungen

Hela kungafamiljen närvarade när Stockholms stad arrangerade en jubileumskonsert på Norrbro med anledning av kungens 50 år på tronen. Flera av Sveriges mest folkkära artister framförde svenska hits och det blev extra kul när Magnus Uggla sjöng Kung i baren och flera i kungafamiljen sjöng med.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons

Vid riksmötets öppnande

Kungen öppnade traditionsenligt riksmötet i riksdagens kammare. Dagen inleddes med riksdagsgudstjänst i Storkyrkan där kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarade. De kungliga damerna bar som alltid svartvita kläder. På kvällen bjöds det på en Riksdagskonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset.

Officiellt besök i Finland

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick ett mycket varmt mottagande under sitt officiella besök i Finland, som ägde rum den 1-3 november. Kronprinsessparet inledde sitt besök med att träffa president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi på Talludden, presidentens officiella tjänstebostad i Helsingfors. I sitt tal vid avslutningsmiddagen på presidentens slott betonade kronprinsessan de starka banden mellan Sverige och Finland och ländernas gemensamma historia. Hon gladde sig också speciellt över att nu få besöka landet med sin man, prins Daniel, vid sin sida, och tackade presidenten för att hon hedrat bröllopet i Stockholm den 19 juni med sin närvaro.

Annons
Annons

Officiellt besök i Storbritannien

Victoria och Daniel hade ett fullspäckat schema under sitt officiella besök i Storbritannien. De besökte bland annat Royal Botanical Gardens i Richmond, Svenska handelskammaren i London och en pub där de fick lära sig att hälla upp en pint med öl. Det blev även ett kärt återseende med prinsen och prinsessan av Wales på Windsor Castle som även bjöd med kronprinsessparet på en galaföreställning i Royal Albert Hall där bland annat Zara Larsson, Rick Astley och Cher uppträdde. Speciellt mötet med Cher efteråt såg ut att uppskattas.

Annons
Annons

Madeleine och Chris på Childhoodgalan

Drottning Silvia besökte New York och skänkte kunglig glans till galan för Childhoodstiftelsen tillsammans med prinsessan Madeleine som hade maken Chris O'Neill vid sin sida. Childhoodgalan hölls på Park Avenue på Manhattan. Drottning Silvia höll ett tal under galan där hon återigen belyste kampen för barn och barns rättigheter. Galan drog in 900 000 dollar, nästan tio miljoner svenska kronor, till Childhood.

Annons
Annons

Nobelfesten

På Nobeldagen den 10 december, delade kungen ut 2023 års Nobelpriser i Stockholms konserthus. Under kvällen närvarade kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia även vid Nobelstiftelsens bankett till Nobelpristagarnas ära i Stockholms stadshus och spred glitter och glamour till festernas fest.

Annons

Kungens middag för Nobelpristagarna

Dagen efter Nobelfesten bjöd kungen och drottningen traditionsenligt årets Nobelpristagare till middag på Slottet. Kronprinsessan Victoria , prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Christina och generalkonsul Tord Magnuson var på plats och välkomnade Nobelpristagarna och deras respektive till Prins Bertils våning på Slottet för att sen ge sig vidare till Slottets festvåning.

Annons

Drottningen 80 år

Den 23 december firades vackra drottning Silvia stort på 80-årsdagen.

FOTO: TT

Annons