LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip
Festis marknadsföring banner

Allvarliga beskedet om Mette-Marit – oron för kronprinsessan

15 mar, 2020 
Mette-Marits frånvaro efter sjukdomsbeskedet
Norska kronprinsessan Mette-Marit lider av den kroniska sjukdomen lungfibros, vilket nu gör att hon tillhör en riskgrupp för coronaviruset.
Många är nu oroliga för henne.
Annons
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ordBrand logo
Därför byter norska prinsessan skola inför sista året – hovets egna ord

Som flera andra har det norska kungahuset valt allt ställa in eller skjuta upp alla officiella evenemang och besök på grund av coronaviruset.

– Vårt land befinner sig i en allvarlig situation som drabbar både enskilda individer och samhället i stort. Det är avgörande att vi alla deltar i den nationella samlingen för att undgå att utsätta oss själva eller andra för smitta, sa kungahuset i ett uttalande.

Allvarliga läget för Mette-Marit

För ett drygt år sedan avslöjades det att Norges kronprinsessa Mette-Marit drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros. Den kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och viktminskning.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, sa kronprinsessan då till NRK. Hon har under året ställt in en del uppdrag på grund av sjukdomen, och arbetar inte längre som förr. Till NRK fortsatte hon berätta om sin syn på sjukdomen:

Annons

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

Eftersom att Mette-Marit som lider av den kroniska lungsjukdomen tillhör hon en riskgrupp.

– Hon gör som alla oss andra. Hon försöker följa råden från Folkhälsoinstitutet, har kronprins Haakon sagt tidigare i veckan, skriver Svensk Dam.

Folkets oro

Men trots det är det många som är oroliga för kronprinsessan.

– Kronprinsfamiljen är extra noga med sin hygien och försöker begränsa all onödig kontakt. Mette-Marit och Haakon tar coronaviruset på största allvar. Mette-Marit har kämpat med lungproblem och det sista som behövs är en corona-infektion, säger kungaexperten Anders Johan Stavseng på norska Se og Hör.

Mette-Marit är inte ensam om att tillhöra en riskgrupp i kungafamiljen. Även kung Harald befinner sig i en riskgrupp, det på grund av hans höga ålder.

FOTO: TT

Annons