KrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönikaKrönika
LÄS MER:Exklusivt på HäntKändisintervjuer du vill seNyhetsmorgonPernilla WahlgrenAllsång på SkansenÅrets sommarpratareSigge EklundJohanna Nordström

Krönika: TV4:s beslut för idolerna – smärtsamt och så jävla taskigt?

14 sep, 2023 
Gabriella Håkansson och idol 2023
Idol 2023 är i gång och det har blivit dags för duett-momentet. Deltagarna har under fem-minuters tid fått i uppgift att hitta en partner, vilket resulterat i att några av deltagarna blivit bortvalda av alla andra sökande.
Hänt:s Gabriella Håkansson tycker momentet känns elakt av TV4.
”Precis som i mardrömmen vid laguppdelningarna i grundskolan står han och en av de andra deltagarna kvar som sist valda.”
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

TOPP & FLOPP – vad tycker vi om Idol 2023?Brand logo
TOPP & FLOPP – vad tycker vi om Idol 2023?

Många har samlat mod i flera års tid när de tillslut blivit dags att kliva in i audition-rummet för att sjunga för Idol-juryn. Har man tur kliver man sedan ut med en guldbiljett och får fortsätta sin resa vidare till nästa moment.

Majoriteten av de som medverkar i Idol 2023 är unga, många är knappt 20 år gamla. Konkurrensen är hård och pressen är stor. För de som klarat acapella-sången väntar nu duetterna. Ett moment där deltagarna två och två ska välja en låt ihop och under en kväll lyckas sätta ihop ett nummer att framföra tillsammans för den stenhårda juryn. Uppgiften är att de båda ska visa sina kvalitéer utan att överglänsa varandra. Samarbetet är det absolut viktigaste menar juryn.

Problemet är då bara, hur kan det rätta sättet för deltagarna att få en duettpartner vara att de ska lyckats mingla till sig en kompis i en av de andra Idolerna under fem minuters tid? I år är det nämligen så att deltagarna ska para ihop sig två och två på några minuter istället för att produktionen sätter ihop de via en lottning eller något liknande. För vissa är detta en enkel match då de hittat kompisar redan under dagen. Men många har inte hunnit knyta sådana kontakter, de har knappt hört varandra sjunga och kanske beror det på att de fokuserat på att hålla nerverna i schakt istället för att mingla runt.

Annons

”Precis som i mardrömmen vid laguppdelningarna i grundskolan står han och en av de andra deltagarna kvar som sist valda.”

Deltagaren Theo Ebbesson berättade redan inför sin audition att han har dåligt självförtroende och har varit mobbad. När han nu ska skaffa sig en duett-partner sker det som bara inte ska hända. Precis som i mardrömmen vid laguppdelningarna i grundskolan står han och en av de andra deltagarna kvar som sist valda.

– Hur hittade ni varandra?, frågar Juryn när Theo och Tindra Mangiapia ska framföra sin duett.

– Vi blev sist lämnade kvar, så det blev som det blev, säger Tindra.

Det knyter sig i magen på mig som tittare. Samarbetet mellan de två visar sig dessutom gått käpprätt åt helvete vilket inte är så konstigt. Det är väl sjävklart att "bästis"-deltagarna lyckas göra bättre ifrån sig än de som fått ”nöja sig med varandra”. Juryn är inte heller nådiga med sin kritik, deltagarna får snabbt kängor om att de inte valt duettpartners som passar deras röster. Men vems fel är egentligen det? Om valet aldrig var ett val?

Jag tycker momentet känns smärtsamt att kolla på och faktiskt rent av elakt

Jag tycker momentet känns smärtsamt att kolla på och faktiskt rent av elakt. Idol är väl inte en tävling i sociala kunskaper utan i så här tidigt skeende räcker det kanske med att fokusera på det musikaliska?

FOTO: TV4

Annons