LÄS MER:MadonnaCéline DionVictoria BeckhamBritney SpearsHoney Boo BooTaylor Swift

Stjärnans uppmaning: ”Fly män som inte klarar ambition”

11 sep, 2017 
Hänt
Skådisstjärnan Reese Witherspoon vill att vi förändrar den skeva bilden av att ambitiösa kvinnor skulle vara själviska.
Annons

Reese Witherspoon, 41, mottog stående ovationer efter sitt tal på Woman of the Year-galan 2015. Hon frågade publiken varför det anses vara fult att vara ambitiös som kvinna, och frågan är lika relevant nu som då.

I en essä som nyligen publicerades på tidningen Glamour fördjupar sig Reese Witherspoon i frågan. Hon skriver bland annat om en studie som visade att ambitiösa kvinnor upplevdes som mer själviska och mindre attraktiva att anställa än ambitiösa män, och det gjorde henne arg.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

“Vad är det för fel med att vara ambitiös?!”

Förra året var 29 procent av huvudrollerna i de största filmerna kvinnliga roller. Aldrig förr har så många kvinnor haft så många stora roller under ett och samma år, men som Reese Witherspoon påpekar så det är fortfarande bara en tredjedel, och det måste bli bättre.

En annan studie som hon nämner visar att kvinnliga studenter ofta tonar ner sina ambitionsnivåer i karriären inför sina manliga klasskamrater, och att de gör det av rädsla för att deras ambitioner ska påverka deras chanser till äktenskap. Hon skriver:

Annons

“Jag läste det och tänkte: UGH! Fly från män som inte klarar av dina ambitioner. Fly. Det finns så många män som tycker att ambition är grymt och sexigt!”

Nyligen pratade Reese Witherspoon med en ung kvinna som hade sagt: “Jag, precis som du, är liten, blond och påstridig, och det mottas inte särskilt bra på mitt jobb. De vill inte höra mina åsikter, men jag vet att jag har saker att tillföra som skulle gagna företaget.” Reese berättar att hon rådde kvinnan att byta jobb:

“Om sådana egenskaper inte värdesätts är det dags att gå vidare, och det gäller även i kärleks- och vänskapsrelationer”.

I essän riktar hon sig också till mammor: “Vi måste göra vår del för att förändra bilden av att kvinnor med ambition och passion är själviska. Prata med era barn om ambition som en positiv egenskap – hos både män och kvinnor.”

Artikeln publicerades först på Femina.

Text: Sofia Börjesson

Annons