Nya uppgifter: Skräckfilmen Hajen kan lösa mordgåtan

"Lady of the dunes" är med i Hajen enligt Stephen Kings son Joe Hill.

Mordet på "Damen från dynerna" har inte lösts på 44 år. Nu har succéförfattaren Joe Hill gjort en upptäckt som kan lösa fallet...

Misery / Lida (1990)När författaren Paul Sheldon efter en bilolycka räddas av sitt största fan Annie Wilkes börjar en riktig mardröm. Annie är nämligen inte som andra och när hon upptäcker att Paul dödat hennes favoritkaraktär, Lida, får hennes omvårdnad en annan ton. Olidlig spänning råder från början till slut i den här klassikern som gav Kathy Bates både en Oscar och en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll.    

Stand by me (1986) 96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} De som trott att Stephen King bara skrev skräck brukar bli förvånade över ”Stand by me”. En grupp vänner ger sig ut på ett äventyr för att söka efter kroppen efter en försvunnen pojke. Vänskap, liv och död behandlas i det här Oscarsnominerade dramat.

The Mist / Dimman (2007)När en tät dimma, fylld av fruktansvärda monster, rullar in över en småstad tar en grupp överlevare skydd i en närbutik. Men överlevarna inser snart att det finns mer att frukta än monstren utanför. Det största hotet finns bland dem själva.  96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} The Mist har en dystopisk mörk ton och håller spänningen vid liv ända tills det skakande slutet.

The Shawshank Redemption / Nyckeln till frihet (1994) 96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} Dramat om en man som blir oskyldigt dömd för mordet på sin fru är fortfarande en av de mest populära Stephen King-filmatiseringarna. Med fenomenala rollprestationer av bland andra Tim Robbins, Clancy Brown och Morgan Freeman och ett helgjutet manus blev filmen en välförtjänt succé och nominerad till inte mindre än sju Oscars.

Pet Sematary / Jurtjyrkogården (1989)När en tvååring dör i en tragisk olycka kan pappan inte släppa taget. Han begraver pojken på en djurkyrkogård där de döda väcks till liv igen. Men när de kommer tillbaka har de något med sig från andra sidan, något ondskefullt.  96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} För den som tycker onda barn är läskiga är det här en ordentlig mardrömsmakare.

The Shining (1980)Trots att Stephen King själv inte tycker om filmatiseringen av hans bok från 1977 går det inte att bortse från den här klassiska filmatiseringen. En familj ska bo i och ta hand om ett stort hotell över vintern. 96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} Jack Nicholsons porträtt av en författare som går banans, repliken ”REDRUM” och en blodfylld hiss har gett skräckfilmsälskare rysningar sedan 1980.

Carrie (1976)Carrie har blivit en riktig klassiker sedan den kom för hela 41 år sedan. Carrie är mobbad i skolan och utsätts för övergrepp av sin fanatiska mamma. 96 Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE /* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal tabell";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:12.0pt;font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-fareast-language:EN-US;} Hon har också övernaturliga krafter och behärskar telekinesi. När hon utsätts för ett elakt spratt på sin skolbal släpper hon lös sina krafter på ett sätt som ingen av hennes plågoandar väntat sig. 

1974 hittas en kvinna brutalt mördad i ett buskage i Provincetown i Massachusetts. Kvinnans skalle är krossad och halsen är avskuren. Polisen upptäcker också att mördaren har dragit ut hennes tänder och amputerat händerna, förmodligen i ett försök att dölja kvinnans identitet, skriver Aftonbladet.

Mordoffrets ansikte är sönderslaget och polisen ställs inför den näst intill omöjliga uppgiften att fastställa hennes identitet. En fantombild görs men ger inga ledtrådar. Det enda polisen vet är att kvinnan varit mellan 20 och 49 år gammal, haft rött hår och varit runt 168 centimeter lång.

44 år går och ingen vet vem som blivit mördad på ett så fruktansvärt sätt. Kvinnan får smeknamnet The Lady of the Dunes, Damen från dynerna. Mordet löstes aldrig och fallet har med tiden blivit ett cold case som fascinerat många.

Teorierna kring mordet har varit många, alltifrån att det skulle vara maffiarelaterat till att offret skulle vara en förrymd fånge. Ingen av teorierna har dock tyckts stämma.

Nu har hjälp kommit från oväntat håll!

Författaren Joe Hill, son till Stephen King, skymtade ett bekant ansikte när han gick på bio med sina barn.

De såg filmen Hajen från 1975 och i en scen där kameran sveper över många statister ser han plötsligt Damen från dynernas ansikte.

– Plötsligt såg jag det och fick gåshud över hela kroppen, säger han till Inside Edition.

Joe Hill har länge intresserat sig för Damen från dynerna och känner till fantombilden av henne. Scenen han reagerade på är inspelad på ön Martha’s Vineyard i juni 1974. Scenen ska ha spelats in medan kvinnan fortfarande var vid liv.

Martha’s Vineyard är bara ett kort hopp från Provincetown. Det skulle inte alls vara märkligt om en tjej som tillbringade sommaren i området bestämde sig för att ta några dagar att undersöka ön, särskilt när det fanns lite kändisar som extra lockbete”, skriver Joe Hill på Tumblr.

Nu hoppas Joe Hill att andra statister från inspelningen ska höra av sig. Kanske någon som var närvarande den dagen minns kvinnan.

Joe Hill skriver också att det är ganska osannolikt att han faktiskt skulle ha hittat Damen från dynerna. Men upptäckten har gett honom nytt hopp.

Under all tid som har gått sedan hon dog har inte en enda person gett sig till känna och sagt: Jag såg henne. Jag träffade henne några veckor innan hon hittades. Jag kan berätta vad hon heter”, skriver Joe Hill och fortsätter:

Men tänk om vi alla har sett henne? Tänk om hon har funnits framför våra ögon i årtionden, bara det att vi aldrig märkte det?

Här är de bästa Stephen King-filmerna:

LÄS OCKSÅ: Premiär för skräckisen Slender Man – läs denna sanna historien bakom

LÄS OCKSÅ: 5 fina favoriter till kräftskivan

FOTO: IBL

SENASTE NYTT!