Artikeln innehåller reklamlänkar

Game of thrones-stjärnan Emilia Clarke bryter tystnaden om stroken

Emilia clarke om sin hemliga stroke

Game of thrones-stjärnan Emilia Clarke berättar nu om stroken som hotade inspelningarna av succéserien – och hela hennes karriär.

Den 15 april är det premiär för den sista säsongen av episka tv-serien Game of Thrones. Emilia Clarke, 32, gör en av huvudrollerna, drakmodern Daenerys Targaryen som försöker ta över järntronen som fantasyserien kretsar kring.

ANNONS: Vinterblek? Få snygg solkysst färg hemma med lättapplicerad brun utan sol. Fynda den här! (länk till Aller media shop)

Game of Thrones var Clarkes första stora roll och skulle bli hennes genombrott men det var långt ifrån självklart att hon skulle klara av att filma mer än en säsong. Nu avslöjar skådisen att hon var nära att dö efter första säsongen. Det började med att Clarke kollapsade på gymmet efter ett träningspass.

– Jag försökte ignorera smärtan och härda ut men jag kunde inte. Jag kröp in till omklädningsrummets toalett och kräktes våldsamt. Smärtan var skjutande, huggande och sammandragande. På något sätt förstod jag vad som pågick, min hjärna var skadad, berättar Clarke i tidningen New Yorker.

Hon åkte akut till sjukhuset. Där ställdes diagnosen hjärnblödning, en stroke med hög dödlighet.

– Jag minns att jag skulle fylla i ett formulär när jag skulle opereras. Hjärnoperation? Jag var mitt i livet och karriären – jag hade inte tid för någon hjärnoperation.

Efter första operationen kände hon sig förvirrad och trodde att hjärnan skadats permanent.

– Som en del av återhämtningen väckte sköterskan mig mitt i natten och frågade: ”vad heter du?”. Jag kunde inte komma ihåg mitt namn. Istället kom det bara nonsens ur mig.

Clarke led av tillståndet afasi, som kan ske efter hjärnskada och bland annat gör det svårt att kommunicera.

– Mamma försökte vara snäll och ignorera mitt nonsens och övertyga mig om att allt jag sa var normalt. Men jag visste att det var fel på mig. De värsta stunderna ville jag ”dra ur sladden”. Jag bad sjukpersonalen om att få dö. Utan mitt språk och fungerande kommunikation var jag förlorad.

Efter en månad försvann afasin och Clarke fick tillbaka talförmågan.

Hon hade drabbats av en mindre aneurism, pulsåderbråck, som kunde ”smälla” när som helst, beskrev läkarna. Vägen tillbaka från traumat blev mycket lång.

Clarke klarade att filma säsong 2 med hjälp av morfin. Efter säsong 3 var hon tvungen att göra en livshotande akut operation efter att en scanning av hjärnan visade att tillståndet förvärrats på hjärnan.

– När de väckte mig skrek jag av smärta. Ingreppet hade misslyckats, jag hade en massiv blödning och läkarna var tydliga med att mina chanser att överleva var små om de inte opererade igen.

Hon kom ur operationssalen med en slang från huvudet. Delar av skallbenet hade bytts ut mot titan.

Emilia Clarke blev kvar på sjukhuset en månad och drabbades av panikångest.

– Jag var övertygad om att jag inte skulle överleva. Men jag överlevde.

Mot alla odds har Emilia Clarke kämpat sig tillbaka och klarat av att filmat hela ”Game of Thrones”. I april står hennes rollfigur Daenerys Targaryen redo att ta över järntronen.

LÄS MER: Äntligen: Se teasern till Game of Thrones sista säsong här

LÄS MER: 14 nya bilder från Game of Thrones sista säsong – se alla här!

FOTO: TT

SENASTE NYTT!