Från hyllade barnstjärnor – till ett liv i drogträsket

Så lever barnstjärnorna idag
NU GRATIS

De slog igenom i tv som unga och hyllades av en hel värld.
Men sen...? Här berättar vi om flera barnstjärnor som det gick åt helvete för.
✔︎ Från USA:s rikaste barn – till drogmissbruk och anorexia
✔︎ Växte upp i sexsekt och överdoserade LSD
✔︎ Till anstalt som 13-åring – men lyckades bli hyllad skådis som vuxen

Man pratar ibland om ”Disney-förbannelsen”, om barnstjärnor som spårar ur och får missbruksproblem senare i karriären. Men för vissa unga stjärnor går det så långt att de tvingas söka hjälp innan de ens har nått vuxen ålder!

◼️ ◼️ ◼️

💥 Drew Barrymore – till anstalt redan som 13-åring

Drew Barrymore som barn

Drew Barrymore tvingades till anstalt redan som 13-åring.

Filmen E.T. gjorde henne till en Hollywoodstjärna endast sju år gammal. Precis som många andra barnstjärnor vittnar Drew Barrymore, idag 44, om att livet som ung skådis inte bara var en dans på rosor. Hennes pappa var gravt alkoholiserad, och hennes mamma tillika manager Jaid, 72, hade psykiska besvär. Föräldrarna skilde sig när Drew var nio år och mamman började då ta med sin lilla dotter till den berömda klubben Studio 54, där Drew för första gången blev introducerad för droger. Hon uppmanades att dansa med kända, unga män och såg sig själv snabbt som en festtjej. Hon gick ut och festade med sin mamma och hennes väninnor upp till fem gånger i veckan.

– Inga bilder från min barndom är tagna hemma. Det är som att jag aldrig var där, jag var alltid ute. Det är den största stölden för mig, sa Drew i tidningen In Style 2017.

Drew Barrymore som barn

Drew Barrymore, 10 år, med ett cigarettpaket i handen.

Men festandet skulle få förödande konsekvenser. För på Studio 54 var det ingen som brydde sig om att Drew endast var ett litet barn. Både spriten och drogerna flödade, och den blivande skådisen hade alkoholproblem redan vid 11 års ålder, och som 12-åring var hon också beroende av droger, och åkte in på rehab för första gången. När hon kom ut nykter blev hon ett av ansiktena för presidentfrun Nancy Reagans antidrogkampanj ”Just say no”. Men vägen på den nyktra sidan blev inte långvarig och när hon var 13 tvingades hon återigen att söka hjälp. Hon förbjöds lämna området och satt inlåst i 18 månader, och det var där hon som 14-åring försökte ta sitt liv genom att skära sig i handlederna.

– Jag lämnade inte stället på ett och ett halvt år. Min mamma sa inte var jag skulle, hade hon gjort det hade jag försökt rymma, säger hon i tidningen The Guardian.

När hon som 15-åring lämnade anstalten blev hon också för tidigt myndigförklarad från sina föräldrar. Men till skillnad från många andra barnstjärnor i fördärvet lyckades Drew vända på steken och återigen bli en stjärna i Hollywood. Idag är hon tacksam för tiden hon tillbringade på rehab i barndomen.

– Mina föräldrar festade jämt, och visst, min mamma låste in mig på en anstalt. Det var fruktansvärt och mörkt och långtråkigt, men jag behövde det, jag behövde disciplinen. Mitt liv var inte normalt, jag gick inte i skolan under normala omständigheter, så jag behövde extrema kontraster, säger stjärnan.

◼️ ◼️ ◼️

💥 Mary-Kate Olsen: Från USA:s rikaste barn – till drogmissbruk och anorexia

Huset fullt

Mary-Kate och Ashley Olsen slog igenom innan de ens lärde sig gå.

1987 började tv-serien Huset fullt att rulla i rutan och världen fick stifta bekantskap med familjen Tanner, bland annat bestående av söta dottern Michelle. Rollen spelades av tvillingsystrarna Mary-Kate och Ashley Olsen, idag 32, som var miljonärer innan de hade slutat använda blöja (än idag är de yngst i amerikansk historia att själva ha tjänat ihop över en miljon dollar). Redan som sexåringar skapade de sitt eget produktionsbolag, Dualstar Entertainment Group, vilket gjorde dem till de yngsta producenterna i Hollywoodhistorien. Genom företaget gjorde de succé med egna filmer, musik och böcker och tvillingarna kunde gott plocka ut en rekordstor veckopeng efter sina insatser. I tonåren började de intressera sig för mode, vilket skulle komma att bli deras nästa stora karriär. Men i samma veva började också problemen att hopa sig.

Mary-Kate Olsen

Mary-Kate Olsen har blivit utslängd från krogen mer än en gång, och det vilda festandet gjorde att hon tvingades söka hjälp innan hon fyllt 18 år.

Att växa upp i rampljuset med pressen och smalhetsen som följde tog ut sin rätt på Mary-Kate. 2004 blev stjärnan tunnare och tunnare för varje offentligt framträdande hon gjorde, och när hon inte dök upp på sin egen 18-årsfest började rykten att florera om att stjärnan hade anorexia.

– Det hölls en utredning. Till slut nåddes beslutet att de var tvungna att agera för att inte hitta henne död på golvet för att hon inte äter, sa en källa i tidningen People 2004.

Kort efter 18-årsdagen gick en representant för systrarna ut med att Mary-Kate sedan en tid tillbaka behandlades för allvarliga ätstörningar. Men att det bara var vikten Mary-Kate sökte hjälp för har varit kraftigt ifrågasatt. När hon hade återvänt flyttade hon och syrran till New York för att studera mode, men M-K hoppade snart av skolan och flyttade tillbaka till Kalifornien för att ta över fulla ansvaret för Dualstar. Det var den första gången någonsin som systrarna var ifrån varandra under en längre tid.

Huset fullt

Mary-Kate började festa tidigt i tonåren. Jämfört med systern Ashley blev Mary-Kate allt smalare.

Men väl hemma hittade Mary-Kate mer att sysselsätta sig med än bara arbete när hon började hänga på dansgolv och fester tillsammans med skandalomsusade stjärnor som Lindsay Lohan och Kelly Osbourne.

– Hon hånglade med flera tvivelaktiga män medan hennes vänner tog bilder. Sedan ramlade hon över ett bord och slog sönder en massa glas. Det var chockerande, sa ett ögonvittne till sajten Pop Crunch efter ett av Mary-Kates fylleslag 2007.

Det var inte bara alkohol som gick varmt hos M-K. Stjärnan ska också ha varit en flitig droganvändare i ungdomen.

– Jag har sett henne röka marijuana med sina vänner. Vännerna tog dessutom kokain, jag tror att de var langare. Jag tror inte Mary-Kate tog något, hon är så liten så bara en liten dos hade haft en enorm påverkan på henne, avslöjade stjärnans livvakt i tidningen National Enquirer 2007.

Idag lever den forna barnskådisen, som nu är en framgångsrik modedesigner, ett stilla liv med maken Olivier Sarkozy, 49, i New York.

◼️ ◼️ ◼️

💥 Rose McGowan – växte upp i sexsekt och överdoserade LSD som 14-åring

Rose McGowan

Rose McGowan växte upp i en sexsekt och testade LSD på ett skoldisko när hon var 14.

På senare år har hon varit mest i ropet som en av grundarna till #MeToo-rörelsen, efter att ha varit en av de första att prata ut om övergrepp från Harvey Weinstein. Men Förhäxad-stjärnan Rose McGowan, 45, har varit otursförföljd redan sedan barnsben, då hon växte upp i den ökända sexkulten Guds barn. I den olagliga sekten var alla former av sex tillåtna, oavsett om det gällde mellan barn och vuxna eller ens familjemedlemmar, och hennes styvpappa Lawrence brukade tvinga henne och styvsystern Mary att bada nakna tillsammans medan han såg på! Mary har senare avslöjat hon blev utsatt för övergrepp av sin pappa.

– Han gillade tydligen blondiner, och tack gode Gud så var jag mörkhårig, skriver Rose i självbiografin Brave.

Rose McGowan har skrivit om sin tuffa uppväxt i boken ”Brave”.

Den blivande stjärnans familj lämnade så småningom sekten, men med den uppväxten är det inte konstigt att Rose testade droger i tidig ålder. Lawrence tvingade in Rose på avvärjningsklinik när hon endast var 14, efter att hon hade överdoserat LSD på ett skoldisko.

– Min mamma drog in mig i huset och började förhöra mig men drogen hade gjort mig stum. När jag återfick förmågan att prata såg jag in i hennes ögon och sa: ”Fan ta dig”, minns Rose i en egenskriven artikel i tidningen Ruins.

Hon tvingades till rehab på Sacred Heart Hospital i Oregon. Men Rose hade inga planer på att stanna.

– Mitt första rymningsförsök var katastrofalt. Jag tog mig ut på gatan och sprang bara fritt. Jag blev snabbt vän med en hemlös tjej och bodde under ett hus. Det var lerigt som fan, kallt och miserabelt, skriver hon.

Till slut flyttade hon istället in hos sin moster och som 17-åring gjorde hon skådisdebut i tv-serien True Colors. Resten är, som man säger, historia!

◼️ ◼️ ◼️

💥 Fler barnstjärnor som hamnat snett

Todd Bridges, Kelly Osbourne och Macaulay Culkin.

■ Todd Bridges – misstänkt för mord på knarklangare

Med roller i serier som Lilla huset på prärien och Diff’rent strokes var Todd Bridges, idag 53, en stor barnstjärna på 1970-talet. Men redan i tonåren blev han beroende av tunga droger som crack kokain och han åkte in och ut från rehab. Som 24-åring misstänktes han också för mordet på en knarklangare, men han friades i rätten. Idag är han ren.

■ Kelly Osbourne – inlåst av mamma

Redan som 16-åring blev realitystjärnan Kelly Osbourne, 34, tvingad till tre dagars behandling av mamma Sharon, för tablettberoende.

– Mamma låste in mig på psyket i tre dagar och det skrämde skiten ur mig. Jag var tvungen att bära pappersskor eftersom jag kunde skada mig själv med skosnörena och jag fick inte heller använda något av metall, inte ens en sked, har hon berättat i tidningen People.

■ Macaulay Culkin – dömdes till fängelse

Han sötchockade en hel värld som 10-åring med huvudrollen i Ensam hemma. Men framgången hade sitt pris för Macaulay Culkin, idag 38, och hans familj, då föräldrarna förskingrade fler miljoner av hans intäkter. Som 15-åring blev han myndigförklarad men livet utan familj blev ensamt, och han bytte snart skådespelandet mot droganvändande. 2004 åkte han fast för innehav av marijuana och dömdes till fängelse, som han senare slapp efter att ha betalat borgen på närmare 40 000 kronor.

LÄS MER: Svenska artisterna som försvann – så lever de och ser ut i dag

LÄS MER: Hemma hos Justin Bieber och kärleken Hailey Baldwin

Foto: TT

SENASTE NYTT!