Artikeln innehåller reklamlänkar

Flickvännen bryter tystnaden om hur River Phoenix dog

River Phoenix och flickvännen Samantha

Filmstjärnan River Phoenix dog av en överdos heroin på Halloween. Nu berättar flickvännen Samantha vad som egentligen hände den ödesdigra skräcknatten 1993.

River Phoenix dog för exakt 25 år sedan idag, på kvällen lördagen den 31 oktober 1993. Halloweenfestandet var i full gång när den 23-årige Hollywoodstjärnan klev in på kollegan Johnny Depps nyöppnade nattklubb The Viper Room i Los Angeles.

Den unge filmstjärnan spåddes en framgångsrik karriär i filmbranschen. Som 16-åring slog han igenom i den i dag kultförklarade filmen Stand by me och 1988 nominerades han till en Oscar för bästa manliga biroll i filmen Flykt utan mål. River var vid sidan av vita duken en övertygad vegan och engagerad miljö- och djurrättskämpe, och egentligen var musiken hans stora passion. Han spelade gitarr, skrev låtar och bildade bandet Aleka’s Attic med sin lillasyster Rain, 45, som var med under hans sista kväll på The Viper Room.

Annons: Köp utvalda rosa favoriter i vår shop – stöd Bröstcancerförbundet! (länk till Aller media shop)

Red Hot Chili Peppers-gitarristen John Frusciante, 48, en av Rivers partypolare, var också på klubben, liksom Rivers lillebror Joaquin Phoenix, 43. I vimlet fanns ”Våra värsta år”-stjärnan Christina Applegate, 46, och många andra stjärnor. Flera av dem har berättat om vad som hände efteråt. Enligt Thelonious Monster-sångaren Bob Forrest, 57, knackade till exempel en likblek River på hans axel samtidigt som Johnny Depp jammade med sitt band och Red Hot Chili Peppers basist Flea, 56.

– Bob. Jag mår inte så bra. Jag tror att jag har tagit en överdos, ska River ha sagt enligt vad Bob skrev i sin självbiografi ”Running with monsters”.

Men en som aldrig tidigare sagt ett ord om den där ödesdigra skräcknatten då River dog i en överdos heroin är den som kanske stod hon allra närmst, dåvarande jämngamla flickvännen Samantha Mathis, 48. Nu berättar hon för första gången sin version av vad som hände på Halloweenkvällen i tidningen The Guardian:

– Jag visste att det var något som var fel den natten, något som jag inte förstod. Jag såg inte någon som höll på med droger, men han var hög på ett sätt som gjorde mig obekväm.

Samantha och River blev ett par då de spelade mot varandra i filmen The thing called love. Efter att ha sett den nyligen kände hon att det var dags att berätta sin historia om vad som hände kvällen då stjärnan dog. Hon säger att Phoenix, en renlevnadsmänniska som tog avstånd från filmstjärnemyten, oftast var nykter under deras tid tillsammans, men att hon märkte att något hände med honom dagarna innan han dog.

Han var hög då de kom till klubben, men flickvännen säger att han inte tog heroinet som dödade honom förrän på The Viper Room. De skulle bara ha stannat en liten stund, men Flea bad Phoenix spela med honom och Johnny Depp, så paret stannade kvar. 45 minuter senare var filmstjärnan död.

På väg tillbaka från ett toalettbesök såg Samantha Mathis en vakt slänga ut hennes pojkvän och en annan man från klubben. Hon trodde att de varit i slagsmål, men såg sedan hur River föll ihop på trottoaren utanför.

– Vad har du gjort? Vad går du på?, skrek hon åt den andre mannen.

Men det var för sent, River hade redan fått det krampanfall som skulle bli hans död.

Hans då 19-årige bror Joaquin  ringde gråtande in larmet till 911:

– Snälla kom hit, snälla! Han dör!

River Phoenix var död innan ambulans hann till platsen.

– Han var känslig och intensiv. Han kände djupt, minns Samantha sin ungdomskärlek.

Hon fortsätter:

– Om River fortfarande var här tror jag att han skulle spela, regissera, rädda miljön, bara leva och hänga. Åh jisses, vore det inte fint?

LÄS OCKSÅ:  ”Sex and the city”-stjärnan död: ”Hon lever kvar i hjärtat”

LÄS OCKSÅ: Johnny Depps son svårt sjuk – stjärnan fortsätter turnera

Foto: TT

SENASTE NYTT!