LÄS MER:MadonnaBritney SpearsTaylor SwiftKardashiansVictoria Beckham

Amy Schumer: "Jag blev våldtagen när jag sov – av min pojkvän"

04 maj, 2018 
Hänt
Komikern Amy Schumer förklarar varför vi behöver prata med om övergrepp som sker i hemmet – av personer vi har en relation till. När offret känner förövaren blir det också svårare att göra en anmälan. "Det här är ju ingen person du vill se ruttna bort i ett fängelse", säger hon till Oprah Winfrey.
Annons

Komikern och skådisen Amy Schumer, 36, hyllas ofta för sina rappa svar på tal och sunda åsikter. Det är hon som pausar showen i ett fullsatt Tele 2-arena när en kille skriker “visa pattarna” för att slänga ut honom. Det är hon som inte glömmer namnge märket på sin tampong när hon får frågan om vad hon bär på röda mattan.

Och det är samma stjärna som tidigare pratat om det sexuella övergrepp hon utsattes för som 16-åring, av sin egen pojkvän. I ett antal stand up-shower har hon berättat om hur hon gick och lade sig som oskuld, men inte var det när hon vaknade. Hon har, med sin karakteristiska blandning av humor och allvar, kallat händelsen för en “grey area rape”, en “grape” – eftersom den skedde i någon slags gråzon.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I en aktuell intervju med Oprah Winfrey  förklarar hon att det var ett medvetet sätt för att få publiken att både skratta och ta till sig den viktiga informationen. Det faktum att en våldtäkt kan ske i hemmet och förövaren kan vara någon du redan har en relation till.

Annons

För ofta får vi lära oss att övergreppet ska kopplas till någon slags kriminell person som attackerar oss när vi minst anar det. Och genom att skapa en sådan bild blir det svårt att identifiera övergreppet.

– Du hör aldrig någon vuxen säga ”Det kommer antagligen vara en kille du känner”. Det kan vara din man, det kan vara din vän, säger Amy Schumer till Oprah Winfrey och berättar sedan hur absurd och komplex situationen blev efteråt:

– Jag var tvungen att trösta honom. Men jag kände mig också väldigt arg. Det är ett raseri som har stannat kvar hos mig. Jag känner personligen att jag förlorade min oskuld genom våldtäkt, säger hon och fortsätter:

– När offret känner förövaren blir det också svårare att göra en anmälan. “Det här är ju ingen person du vill se ruttna bort i ett fängelse”, säger Amy Schumer i intervjun.

Artikeln publicerades först på Baaam.

Annons