21-årig Youtube-stjärna död efter lungtransplantation

Youtube-stjärnan Claire Wineland har dött efter en stroke till följd av en lungtransplantation.

Youtubern Claire Wineland är död. Claire dog av en stroke till följd av en lungtransplantation. Hon blev 21 år gammal.

Youtube-profilen Claire Wineland hade lidit av lungsjukdomen cystic fibros sedan födseln. I flera år väntade hon på nya lungor och den 26 augusti i år fick hon glädjebeskedet att läkarna hade hittat matchande lungor.

“HERREGUD!! Fick ett samtal om lungor 05.30 imorse. Väntar på min skola om de är okej, om det är så kan jag ha nya lungor IDAG!!” skrev hon på Twitter för att senare uppdatera:

“De är OKEJ!!!! Kirurgen sa att de är perfekta!! Vi ses på andra sidan”.

Claire Wineland rullades in på operation samma dag, och även om den nio timmar långa operationen ansågs lyckad, drabbades youtubern av en stor stroke efteråt.

En vecka senare valde hennes familj att avsluta de livsuppehållande åtgärderna, då det inte fanns någon chans till att Claire Wineland skulle kunna återhämta sig efter stroken.

“Claire hade inte ont och sjukhuspersonalen sa att det var det mest lugna bortgång de någonsin sett”, säger en talesperson för Claire Winelands fond,  Claire’s Place, i ett uttalande på Facebook.

Nu har Claire Winelands familj valt att donera 21-åringens organ och har redan skänkt nytt liv till två personer.

– Claire har räddat livet på två personer, hennes högra njure har transplanteras in i en 44-årig kvinna i San Diego, och hennes vänstra njure transplanterades in i en 55-årig man i norra Kalifornien, meddelade Claire Winelands mamma Melissa Yeager till CNN.

Men Claire Winelands organ kan komma att rädda ännu fler.

– Även Claires hornhinna och vävnad har tagits om hand om och kommer att kunna skänka liv till upp till 50 personer.

Claire Wineland har vunnit flera priser i sin roll som youtuber. 2015 vann hon en Teen Choice award och ett år senare var hon i tidningen Seventeens lista över de 17 mäktigaste tonåringarna.

LÄS OCKSÅ: Geordie shore-stjärnan akut till sjukhus efter spindelbett

LÄS OCKSÅ: Chocken: Big brother-stjärnan hemlös – bor i trädkoja

FOTO: Instagram