LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Anna Brolin bryter tystnaden om kritiken mot VM: ”Blandade känslor”

21 nov, 2022 
Sarah Rätzer
VM-trofén med eld sprutande runt den och till höger Anna Brolin.
Få fotbolls-VM har varit så kritiserade och debatterade som årets upplaga i Qatar.
Kvinnors underlägsna ställning, att homosexuella förföljs och förekomsten av modern slavarbete är bara några saker som har fördömts.
Nu bryter programledaren Anna Brolin tystnaden om kritiken.
Annons
Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sigBrand logo
Tidigare Fifa-presidenten Sepp Blatter får pengar kastade på sig

Inför årets fotbolls-VM som drog igång på söndagen i Qatar har snacket långt ifrån bara handlat om fotboll.

Redan när Qatar tilldelades 2022 års VM 2010 av Internationella fotbollsförbundet, Fifa, riktades kritik mot det kontroversiella valet av land. De senaste veckorna har kritiken trappats upp – och flera har uppmanat till att bojkotta VM:et.

Så sent som på måndagen kom beskedet att flera länder skippar den regnbågsbindel de skulle bära under VM för att lyfta rätten att älska vem man vill. Detta eftersom Fifa sagt att det skulle innebära straff för den som bryter lagen.

Utsatta kvinnor och förföljande av homosexuella

Homosexualitet är olagligt i Qatar och hbtq-personer har vittnat om att de har kastats in i ett underjordiskt fängelse där de ska ha blivit slagna och trakasserade, som Hänt har skrivit om tidigare.

I Qatar anses kvinnor ha lägre människovärde än män vilket innebär att de är utsatta på flera sätt. Om en kvinna blir våldtagen riskerar hon att hamna i fängelse om hon anmäler. Då erkänner hon nämligen sex utanför äktenskapet vilket kan ge sju års fängelse.

Annons

Många människorättsorganisationer oroas därför för att fotbollsfans kommer utnyttja lagen och våldta kvinnor under VM och sedan slippa straffas.

Det förekommer även modern slavhandel i Qatar som internationella arbetsorganisationen, ILO, beskriver det som. Gästrarbetare som bland annat har byggt VM-arenorna jobbar för minimilöner, med usla arbetsvillkor och dålig säkerhet. Under bygget av VM-arenorna och infrastruktur inför VM ska 6500 gästarbetare dött i arbetsplatsolyckor.

Anna Brolin om VM-kritiken: ”Viktigt att väga upp...”

Nu bryter programledaren och sportjournalisten Anna Brolin, som ska rapportera om VM i Qatar, tystnaden om kritiken.

”Det har helt klart varit blandade känslor och en noga avvägning hur mästerskapet ska balanseras mellan det sportsliga och det politiska. Men ATT det är viktigt att väga upp den polerade bild FIFA skickar ut råder det inga tvivel om. Att hela tiden söka förstahandsinformation från våra egna utsända och oberoende medier är av högsta vikt i bevakningen”, skriver hon på sin Instagram.

Brolin betonar att saker som kvinnors och HBTQ+-personers rättigheter kommer att vara i fokus i SVT:s rapportering.

”Mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, HBTQI-personers rättigheter och sportswashing kommer med andra ord vara i fokus parallellt med det faktum att en 22:a världsmästare ska koras.”

I kommentarsfältet hyllas hon av kollegor så som Soraya Lavasani, Rania Shemoun Olsson och SVT-profilen Jane Björck med emojis.

FOTO: Florencia Tan Jun Zuma Press/ Patrik Österberg TT

Annons