sjukvård

Zoes livmoder togs bort under rutinoperation – utan hennes vetskap

Zoes livmoder togs bort under rutinoperation – utan hennes vetskap.

FOTO: Facebook
Zoe Bailey, 31, var på sjukhus för att göra en rutinmässig endoskopi.
Hon vaknade upp med en bortopererad livmoder.
– Hela mitt liv har jag velat bli mamma och att få höra att det inte är möjligt krossade mig, säger hon enligt New York Post.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Charlotte Kalla om barnplanerna i framtiden
0:38

Efter reklamen: Charlotte Kalla om barnplanerna i framtiden

(0:38)

Slå på ljud

2013 diagnostiserades Zoeleigh ”Zoe” Bailey, i dag 31 år, med endometrios. Det innebär att det finns livmoderslemhinna eller celler som liknar livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.

Ända sedan Manchester-bon hade varit 14 år hade hon haft smärtsamma menstruationer med kräkningar och svimningar. Det fortsatte länge. 2015 tillbringade hon mestadels sängliggandes och hon tvingades säga upp sig från sitt jobb.

– Det är inte bara en jobbig mens, det påverkar hela ens liv, ens relationer, ens sexliv, listan görs lång, säger hon enligt New York Post.

Zoe från Manchester har alltid velat bli mamma – någonting hon inte kan bli nu.

Zoe från Manchester har alltid velat bli mamma – någonting hon inte kan bli nu.

FOTO: Facebook

Läkarna hade inget val

Tre år senare fick hon skjutsas in akut till St. Mary's Hospital i Manchester, där hon skulle göra en rutinmässig endoskopi, en invärtes undersökning där man ser på kroppens organ.

I stället vaknade hon upp i sjukhussängen utan någon livmoder.

– Jag hade inte räknat med att en del av min kropp skulle plockas bort den dagen, men läkarna sa att de inte hade något val med tanke på mitt hälsotillstånd. Jag var upprörd och arg. Särskilt med tanke på att de tidigare sagt att min endometrios inte skulle komma tillbaka eftersom jag opererat mig förut, säger Zoe.

Diverse sjukhusbilder från Zoe.

Diverse sjukhusbilder från Zoe.

FOTO: Facebook

Hon säger att hennes högsta dröm i livet var att bli mamma, men nu är den drömmen krossad.

Tvingas leva med stomipåse

Mardrömmen slutade inte där. Året efter gjorde hon en ny kontrollundersökning och tvingades plocka bort delar av sina tarmar. Dessutom tvingades hon ha en stomipåse på magen. Läkarna sa till en början att hon bara skulle behöva ha den i ett halvår, men det visade sig bli för resten av hennes liv.

– Att vakna upp och märka påsen på min mage och ärret på min kropp punktera mig totalt, att veta att det här var mitt liv nu. Det rubbade mitt självförtroende och jag hatade att se på min kropp, säger hon.

Livet med stomi fick henne att ändra om sina kostvanor. Hon är numera superförsiktig med vad hon äter och hon måste alltid se till att det finns en toalett i närheten. Hon har även haft stötvisa depressioner och ångestattacker sedan operationerna.

– Allt det här kunde ha undvikits om de bara lyssnat på mig från början. Alla borde få chansen att bli mamma, säger Zoe och fortsätter:

– Jag vill inte att någon ska tvingas gå igenom samma sak som jag har gjort.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN