tv4-profilen

Zeina Mourtada om pappans tuffa sjukdomstid: ”Försöker vara stark”

Zeina Mourtada talar om pappans cancer på Tillsammans mot cancer-galan

FOTO: Instagram/zeinaskitchen, Hänt
Zeina Mourtada har upplevt många tragedier i sitt liv.
Hennes storebror tog livet av sig, mamman gick bort i ett plötsligt hjärtstopp och hennes pappa har varit sjuk i två olika typer av cancer.
– Jag har sett hur tufft det är. Det är mycket känslor, säger hon till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Zeina Mourtada: saker att göra en dålig dag
0:26

Efter reklamen: Zeina Mourtada: saker att göra en dålig dag

(0:26)

Slå på ljud

Matprofilen, tv-kocken och kokboksförfattaren Zeina Mourtada, 40, är en av Sveriges mest älskade matlagare i rutan och i folks bokhyllor. Hennes blogg Zeinas Kitchen är prisad och välbesökt och på Instagram har hon 390 000 följare som dreglar över hennes matkreationer.

Men det är tyvärr inte alla som uppskattar hennes fritänkande när det kommer till matlagningen. När hon på midsommardagen 2018 valde att laga och bjuda programledaren Jenny Alversjö på kebab i TV4:s Nyhetsmorgon så rasade tittarna. Hon fick hat på sociala medier och flera kommentarer kunde kopplas till främlingsfientliga sajter.

Zeina satt med i juryn inför Aftonbladets Svenska hjältar-gala.

Zeina satt med i juryn inför Aftonbladets Svenska hjältar-gala.

FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

– Jag fick hat och hot, jag vågade inte gå ut. Det var hemskt, sa hon i en intervju med SvD några år senare.

– Folk var så upprörda och arga. För min kebab! Några skrev att: ”Vi vet din plan och vi kommer att avslöja den”. Men va, vadå för plan?, fortsatte hon.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

”Fanns inte där 100 procent för honom”

Zeina Mourtada har upplevt stora tragedier i sitt liv. Hon kom hit till Sverige som fyråring (hon föddes i Sierra Leone men har rötter i Libanon) och växte upp i Malmö. Hennes storebror Chafic Mourtada var hennes stora trygghet under uppväxten i det nya landet. Men för 19 år sedan tog Chafic, som rappade i Malmögruppen Advance Patrol, sitt liv. Då var Zeida bara 20 år gammal.

– Han betydde jättemycket. Han var mycket mer än bara min bror. Han var liksom min bästa vän. Vi växte ihop, han och jag, jättetajt och vi lekte hela vår barndom, sa hon i december 2021 i intervjuprogrammet Sverige! i SVT.

Zeinas storebror Chafic (till höger) med sina rapkompisar i Advance Patrol.

Zeinas storebror Chafic (till höger) med sina rapkompisar i Advance Patrol.

FOTO: Instagram/juanhavana

Hon berättade i samma veva att hon inte gillar att prata offentligt om sin bror för att det är så jobbigt. Hon har sagt att Chafics död är det svåraste hon har behövt gå igenom och hon har skuldbelagt sig själv emellanåt.

– Jag har ju aldrig gjort det, eftersom det känns för jobbigt och jag är rädd för att brista ut i känslor. Men för hans skull känns det väldigt fint att prata om honom, för han skapade så vacker musik, han tog så mycket plats och var så fantastisk. Det hjälper mig att släppa det här dåliga samvetet som jag har gentemot honom om att jag kanske inte fanns där 100 procent för honom. Det tröstar mig lite grann. Så det känns bra att säga Chafic öppet in en intervju, sa hon då.

Mamman dog i hjärtstopp efter boksläppet.

2018, samma år som hennes midsommarkebab sågades och hon släppte sin första kokbok Zeinas Kitchen, dog hennes mamma. Det skedde hastigt och oväntat en natt. 57 år gammal dog hon i hjärtstopp.

– Jag och mina syskon brukar säga att mamma gick bort av brustet hjärta. Hon blev sig aldrig lik efter Chafics död, hon sörjde sin son till sista andetaget, sa Zeina i Ica-Kuriren.

Nu öppnar matprofilen upp om ytterligare en tung period i hennes liv. När Hänt träffade henne på galan Tillsammans mot cancer berättade hon om sin pappas sjukdomstid.

Zeinas pappa hade både bröst- och prostatacancer

– Man har laddat lite känslomässigt. Det är en tuff kväll tror jag, att höra om folks öden. Jag har också haft en pappa som har klarat av två cancerdiagnoser. Bröstcancer och prostatacancer. Jag har sett hur tufft det är. Det är mycket känslor, säger hon.

Zeina Mourtada på Tillsammans mot cancer-galan.

Zeina Mourtada på Tillsammans mot cancer-galan.

FOTO: Hänt

Hur klarar man av det som dotter?

– Man gör inte det. Man försöker vara stark för sin pappas skull. Det är väldigt ovanligt att män har bröstcancer. Att han klarar det och blev frisk efter en jättetuff behandling, återhämtade sig och sen får cancer igen. Jag är tacksam att han mår bra, att han är frisk och att han fortfarande är här bland oss. Man får försöka tänka på det. Det är inte alla som har den turen, säger hon.

Zeina tillsammans med sin pappa i mars 2022.

Zeina tillsammans med sin pappa i mars 2022.

FOTO: Instagram/zeinaskitchen

När Hänt frågar henne om hur hon förberedde sig inför galakvällen säger hon att hon försökt sysselsätta sig i köket – för att finna glädjen innan den känslosamma kvällen.

– Jag har faktiskt stått i köket i två timmar i dag och lagat mat till min familj. Det gör mig glad, säger hon.

FOTO: Instagram/juanhavana, Hänt, Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN