Yvonne, 70, tvingas låna pengar av sin mamma för att klara sig

Yvonne Sjöstrand
Exklusivt

70-åriga Yvonne Sjöstrand tvingas låna pengar av sin mamma för att överleva.
Pensionen räcker inte när halva inkomsten går till att betala hyran.
– Det är fruktansvärt, säger hon.

Videon kunde inte hittas

Renoveringar som höjer hyran är ett stort problem bland låginkomsttagare. Det visar en granskning som Sveriges radio har gjort.

Yvonne Sjöstrand, 70, från Falun är en av personerna som drabbats. Efter ett dörrbyte gick hyran upp och hon betalar nu 5 500 kronor i månaden för en lägenhet med garage. Hennes pensionslön ligger på 11 000 kronor varje månad.

För att klara sig tvingas hon låna pengar av sin 91-åriga mamma.

– Hon har hjälpt mig mycket ekonomiskt. Jag har så hög hyra att jag egentligen inte har råd att varken ha bil eller garage, men man måste ju ha lite frihet till att göra nånting. Jag åker inte så långt, men livet kan inte bara handla om att sitta hemma och titta på tv, säger Yvonne Sjöstrand till Hänt.

LÅNGHELG JÄMT Över 40? Då ska du bara jobba tre dagar i veckan

Yvonnes hund dog

Yvonne Sjöstrand beskriver det som ett ständigt orosmoln och att hon är rädd för att det ska komma ytterligare hyreshöjningar inom kort.

– Det är fruktansvärt.

Mycket av det som är en stor del av Yvonne Sjöstrands liv upplever hon att hon egentligen inte har råd med. Nyligen dog hennes hund som hon haft i närmare 15 år och hon har nu skaffat en ny för att höja livskvalitén, även om egentligen inte tycker att hon har ekonomin.

– Min förra hund åt så mycket mat och man fick nästan ont i magen när man såg hur mycket den åt. ”Hur ska det här räcka?” brukade jag tänka, men då har jag haft min mamma som räddande ängel.

Yvonne Sjöstrand

Yvonne Sjöstrand tvingas låna pengar av sin mamma för att klara vardagen.

Privat

Politikerna i Dalarna om situationen

Roza Güclü Hedin, riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Falun, säger till Sveriges radio att det inte är rimligt att halva ens pension ska gå till hyra.

– Ungefär 100 000 fler skulle ha rätt till bostadstillägg och bostadsbidrag, än vad man söker om idag. Här tror jag också att vi som kommuner och stat har en större möjlighet att påverka, säger hon.

Roza Güclü Hedin

Roza Güclü Hedin är riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Falun.

Henrik Montgomery/TT

Även moderatpolitikern Carl-Oskar Bohlin tror att bostadsbidrag kan vara en bra lösning.

– Jag tycker inte vi ska hamna i en situation där det blir omöjligt att renovera fastigheter för att det finns ett fåtal hyresgäster som har svårt att mäkta med en sån höjning. Då måste man kunna ta till bostadsbidrag, säger han till Sveriges Radio.

Carl-Oskar Bohlin

Carl-Oskar Bohlin (M).

MAJA SUSLIN / TT

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan Katarinas osannolika miljonvinst i Bingolotto

LÄS OCKSÅ: Badare spetsades på järnrör – nu får ansvariga betala 700 000

Foto: Privat, MAJA SUSLIN / TT, Henrik Montgomery/TT

SENASTE NYTT!