cancer

Wilhelm, 11, har donerat sitt långa hår till cancersjuka barn

Wilhelms långa hår.

FOTO: Twitter
Wilhelm var bara tre år när hans mormor insjuknade i bröstcancer.
Trots sin unga ålder var han fast besluten – han skulle spara ut sitt hår och donera det för att hjälpa andra sjuka.
Idag, åtta år senare, har hans 80 centimeter långa hår skänkts till en perukmakare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Wilhelm Lira Thörnfeldt är idag elva år gammal. Som treåring fick han för första gången uppleva vad cancer gör med en person när hans älskade mormor insjuknade i bröstcancer.

Wilhelms mamma Helena Thörnfeldt berättar för sajten Newsner att den intensiva cancerbehandlingen resulterade i att hans mormor tappade håret. Hon fick senare en peruk, vilket väckte många frågor hos treåriga Wilhelm.

– Han undrade mycket över det där, och vi försökte svara. Han undrade bland annat om det var riktigt hår och när vi berättade att det var det och att människor kan donera sitt hår så bestämde han sig för att han ville göra det, berättar mamma Helena Thörnfeldt.

Willhelms långa hår.

Efter hans mormors sjukdomsbesked bestämde sig Wilhelm för att spara ut sitt hår.

FOTO: Twitter

Donerade 80 centimeter hår till cancersjuka barn

Bara tre år gammal började Wilhelm spara ut sitt hår. Planen var att det skulle räcka ner till fötterna. Mamma Helena var inte helt övertygad om att sonen skulle lyckas – men långt blev det. Hela 80 centimeter.

– Han sparade håret ned till knävecken och i höstas sade han att det var klart för att skänka, säger Helena till Newsner.

Strax innan julafton bar det av till frisören där håret skulle klippas för första gången på åtta år.

– Det blev tio tjocka flätor som vi ska åka i väg och lämna in. Han ville vara med när vi lämnar håret, jag tror det är viktigt för honom att fullfölja det här, säger Helena.

Hon berättar att hans mormor betydde mycket för honom och att få donera sitt långa hår till sjuka barn var viktigt för honom.

Willhelm hos frisören.

Åtta år efter att hans mormor insjuknat i bröstcancer var Wilhelms hår ner till knävecken. Han donerade 80 centimeter hår till en perukmakare.

FOTO: Twitter

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Reaktionerna: ”En liten hjälte”

Mamma Helena berättar att sonens sparande inte varit någon större grej för honom. Men när hans fina gest belönades med en ordentlig applåd från klasskompisarna blev han glad.

Och det är inte bara i klassrummet som pojken hyllas. På Twitter delade Helena med sig av sonens rörande aktion och storyn har väckt starka reaktioner.

”Så omtänksam och klok unge. Så fint gjort!”, skriver en Twitter-användare.

”En liten hjälte”, skriver en annan under mammans Tweet.

Willhelm efter att ha klippt av sitt hår.

Wilhelm hyllas på Twitter efter sin fina gest.

FOTO: Twitter

Trots att de positiva reaktionerna varit många vittnar mamma Helena även om baksidan av att sonen sparat ut sitt hår.

– Det har ju varit hans signum ”pojken med långa håret”. Det är aldrig några barn som tyckt att det har varit konstigt, men vuxna har kommenterat och frågat varför jag tvingar mina barn att ha långt hår, berättar Helena för Newsner.

Hon förklarar att hon aldrig skulle tvinga sina barn till något utan att hon som förälder stöttar deras val.

– Till slut sade jag till förskolepersonalen och frågade om de frågade tjejerna lika mycket om deras hår. Jag tycker att vuxna ska sluta kommentera andras utseenden, man vet aldrig vilken anledning som ligger bakom, säger Helena.

FOTO: Twitter

FRÅN FÖRSTASIDAN