Wen Zhang väntade i 2 039 dygn på kidnappade Johan Gustafsson

01 jun, 2021 
https://image.hant.se/142389052_org.jpeg.jpg?imageId=7520869&x=0&y=0&cropw=100&croph=66.666666666667&width=1318&height=1318Karin Selåker Hangasmaa
Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011. I dag har han och sambon Wen Zhang sonen Gottfrid Ruiya tillsammans.
När Johan Gustafsson var på motorcykelresa genom Afrika fängslades han av terrorgruppen al-Qaida i Mali.
Hemma i Stockholm fanns flickvännen Wen Zhang.
Hon väntade – i över fem år.
Annons
Kvinnorna bakom maktens män
Kvinnorna bakom maktens män

Johan Gustafsson, 46 och Wen Zhang, 38, träffades i Peking, där de båda var studenter vid samma universitet. Wen säger till Hemmets journal som intervjuat paret att det inte var svårt att minnas den långe svensken.

När studietiden var över flyttade Johan hem till Göteborg och pendlade till Belgien där Wen börjat plugga. Sedan flyttade de ihop i Stockholm. Tanken var egentligen att flytta tillbaka till Kina, men Wens karriär i Stockholm gick äntligen strålande.

Wen Zhang och Johan Gustafsson.

Oroade sig att något skulle hända

Johan, som alltid rest och flängt över världen, började ändå känna att vardagen var trist. När arbetskamraten Tommi frågade om han ville göra honom sällskap på en motorcykelresa med destination Afrika var han först tveksam, men till sist kunde han inte säga nej till äventyret. Wen var inte lika positiv.

Annons

Hon var glad och lycklig över sitt nya jobb och ville inte alls resa med. Dessutom oroade hon sig över vad distansen skulle göra för relationen. Det fanns inget slutdatum för resan och hon var rädd att det skulle hända Johan något under färden.

Johan Gustafsson visar sakerna han hade med sig under fångenskapen.

En tidig morgon 2011 sa de hejdå till varandra innan Wen tog tunnelbanan till jobbet.

Sista samtalet

Johan och Tommi hade valt att dela på sig i Mauretanien och Johan fortsatte på egen hand. Han och Wen fortsatte höras via Skype och Wen minns det sista samtalet innan Johan kidnappades.

Johan satt på en buss och berättade att hans plan var att åka till ökenstaden Timbuktu.

Ingen av dem visste att turister av säkerhetsskäl uppmanades att undvika ökenstaden Timbuktu i Mali.

Annons

Några dagar senare satt Wen på en middag när Johans pappa Göran ringde och berättade att Johan blivit bortförd från sitt hotell.

Johan Gustafsson kidnappades tillsammans med Sydafrikanen Stephen Malcom och Sjaak Rijke från Nederländerna.
Johan Gustafsson kidnappades tillsammans med Sydafrikanen Stephen Malcom och Sjaak Rijke från Nederländerna.

Hon började googla. På nätet skrev alla nyhetssidor om Johan. Han hade blivit kidnappad av terroristnätverket al-Qaida och bortförd ut i Saharas öken tillsammans med sydafrikanen Stephen McGown och holländaren Sjaak Rijke. En tysk man hade skjutits ihjäl i samband med kidnappningen.

Jobbade mycket

För Wen var allt ofattbart, men hon trodde ändå att fallet skulle vara löst på några månader, berättar hon i intervjun med Hemmets journal.

Men efter att en statskupp skett i Mali 2012 förstod hon att det skulle kunna ta lång tid innan Johan skulle bli fri. Plötsligt fanns inte det längre någon förhandlingspartner för Sveriges regering och myndigheter.

Annons

Wen hade bott tillsammans med Tommis flickvän och hyrt ut sin och Johans lägenhet för att spara pengar. Men när Tommi kom tillbaka flyttade hon hem i igen. Hon försökte fokuserade på jobbet för att överleva, men det var tufft.

Hon hade svårt att fokusera till en början och det var tufft att i yrkesrollen ringa olika myndigheter. Efter en tid blev jobbet livbojen och hon arbetade väldigt hårt och mycket. För mycket.

FÅ FLER FASCINERANDE OCH SPÄNNANDE NYHETER OM AKTUELLA HÄNDELSER: In och följ Hänt Nyheter på Facebook här!

Wen Zhang.
Wen Zhang.

”Dansen räddade mig”

2014 frågade en vän till Wen om hon inte ville haka på en salsakurs. Hon fastnade och började att tävlingsdansa.

– Jag kände direkt att det var rätt sak för mig att lägga min energi på. Utöver att det gav mig någonting nytt att fokusera på hjälpte det mig också att bli mer social. Dansen räddade mig de återstående tre åren som Johan var borta.

Annons

Men när träningslokalen var stängd under helger och högtider var det tufft. Wen hatade midsommar, alla hjärtans-dag och julen när vänner åkte hem till sina familjer. Även om Johans föräldrar bjöd hem henne ofta kände hon att det var tufft att träffa dem och påminnas om Johans frånvaro.

Ibland funderade hon på att lämna Sverige och flytta tillbaka till Kina och sina föräldrar. För hur länge skulle hon behöva vänta ensam i Sverige? Ingen visste.

Bild ur en video som terrorgruppen släppte på den fängslade svensken Johan Gustafsson.

Johan missade sex jular innan han släpptes fri. Hans familj och Wen försökte nå honom via brev, men bara två kom fram. Det ena fick Johan hålla upp framför kameran, men sedan togs det tillbaka av kidnapparna. Endast ett som Wen skrivit fick han behålla.

Annons

”Krossade mitt hjärta”

Att se filmerna på Johan var tufft. Han såg tärd och trött ut och gick knappt att känna igen. I en av de fjorton filmerna vänder sig Johan direkt till Wen och berättar att han saknar och älskar henne.

– Det krossade mitt hjärta, konstaterar Wen. Samtidigt som jag ogärna ville se filmerna var jag glad över att då och då få ett livstecken. Jag trodde aldrig att kidnapparna skulle döda honom. Därtill hade jag fullt förtroende för att Johan är en överlevare. Jag vet att han är smart och att tuffa situationer inte är något problem för honom.

Första bilden efter att Johan Gustafsson landat i Sverige.
En av de första bilderna efter att Johan Gustafsson landat i Sverige.

Så kom dagen Wen väntat på fem år och sju månader. Den 25 juni 2017 ringde telefonen. Hon missade samtalet, men samma kväll ringde Johans pappa Göran och berättade att Johan skulle komma hem.

Annons

Wen berättar för Hemmets journal att hon inte kunde sova på hela natten.

”Kom ihåg hur mycket jag älskat honom”

Dagen därpå kramades paret på Arlanda.

Det var speciellt att vara tillsammans igen och de flyttade ihop i Wens nya lägenhet som hon köpt under tiden som Johan var borta.

– Även om jag hade längtat efter det så länge kändes det overkligt och lite främmande. Johan hade långt skägg och konstiga kläder. För min del hade livet förändrats jättemycket under tiden som han hade varit borta. Jag visste inte säkert om vi skulle kunna hitta tillbaka till varandra, men eftersom jag kom ihåg hur mycket jag hade älskat honom innan han åkte ville jag ge det ett försök.

Johan Gustafsson och Wen Zhang på en pressträff en månad efter att Johan släpptes fri.
Johan Gustafsson och Wen Zhang på en pressträff en månad efter att Johan släpptes fri av kidnapparna.

Har bildat familj

Under åren i fångenskap hade Johan insett att Wen var personen han ville dela sitt liv med. Men när han kom hem fick han lära känna flera nya sidor hos Wen. Hon hade förändrats, blivit mer självständig och stark, tycker båda.

Annons

Men kärleken mellan dem fanns kvar och de valde varandra på nytt.

I dag har de sonen Gottfrid Ruiya Zhang Gustafsson som föddes hösten 2020.

Om det har betalats ut någon lösensumma för att få Johan Gustafsson fri är okänt. Han satt fången i Mali i 2039 dagar.

I november 2020 föddes sonen Gottfrid Ruiya Zhang Gustafsson.
I november 2020 föddes sonen Gottfrid Ruiya Zhang Gustafsson.

Johan Gustafsson har släppt boken ”Ett fängelse utan murar” där han berättar om sitt liv och tiden i fångenskap i Mali. Medförfattare är Theodor Lundgren.

FOTO: Vilhelm Stokstad/TT, AFP, Youtube, Marcus Ericsson/TT, Paul Hansen/DN/TT, Eva Tedesj/DN/TT

Annons