invasionen av ukraina

Wagnergruppens chef på krigsstigen – hånade Putins toppmilitär

Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin och Vladimir Putin.

FOTO: TT
Den ökända Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin hånar Vladimir Putins toppmilitär Valerij Gerasimov.
– Den som sitter på ett varmt kontor har svårt att uppfatta problemen vid frontlinjen, säger Prigozjin enligt Daily Beast.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”
0:30

Efter reklamen: Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”

(0:30)

Slå på ljud

Wagnergruppen består av legosoldater, är privat finansierad och beskrivs som en av de mest brutala trupperna i Vladimir Putins krig mot Ukraina. Dess ägare Jevgenij Prigozjin, även känd som ”Putins kock”, hånar nu Rysslands högste militär Valerij Gerasimov, rapporterar Expressen.

I en video som spridits i sociala medier via det ryska nätforumet Telegram syns medlemmar av Wagnergruppen förolämpa Gerasimov. Soldaterna kräver mer hjälp vid frontlinjen.

– Till chefen för den ryska generalstaben: Du är ett jävla svin. Vi har inget att slåss med, vi har ingen ammunition, och våra killar dör här ute medan vi bara sitter här utan att kunna hjälpa till, hörs en person säga.

”Den som sitter på ett varmt kontor har svårt att uppfatta...”

Till en början spekulerades det i om videon var fejk. Ryska medier gissade att det handlade om ”ukrainska nationalister” som bara tillkännagett sig som Wagnergruppens soldater.

Spekulationerna har tillbakabisats av Wagnergruppens chef. I ett ljudmeddelande som publicerades på Telegram bekräftar Jevgenij Prigozjin att det faktiskt är män från hans styrka som syns i videon.

Valerij Gerasimov

Valerij Gerasimov är Vladimir Putins högsta militär.

FOTO: TT

– Det finns inga nationalister i den där omtalade videon, säger Prigozjin och fortsätter:

– Männen bad mig att förmedla att den som sitter på ett varmt kontor har svårt att uppfatta problemen vid frontlinjen. Men när du varje dag drar bort döda vänner och ser dem för sista gången så behövs förnödenheter i högsta grad. Då vill man att alla ska agera och åtminstone tänka på hur det är för personerna vid frontlinjen.

Att Wagnergruppens chef, känd som ”Putins kock” är missnöjd med den militära ledningen i Ryssland är inte ovanligt, enligt Tankesmedjan Middle East Institute. Vanligast är att Prigozjin ger sig på Rysslands försvarsminister Sergej Shogu.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN