Mystiska dödsfallen – i Putins innersta krets: ”Finns ett talesätt”

14 sep, 2022 
Flera makthavare nära Vladimir Putin har hittats döda av mystiska omständigheter
Högt uppsatta tjänstemän i Vladimir Putins innersta krets, regimkritiker, och landsförvisade ryssar, har en efter en avlidit.
Ivan Petjorin, 39, är den senaste i en lång rad av ryska makthavare som dött under mystiska omständigheter.
– Det finns ett gammalt talesätt… säger Rysslandsexperten David Satter.
Annons
Riks-profilen skanderar: ”Helg seger”
Riks-profilen skanderar: ”Helg seger”

En efter en har de bragts om livet, utan vare sig fastställda dödsorsaker eller att händelserna har blivit en rättssak.

Gemensamt är att de är högt uppsatta tjänstemän, regimkritiker, oligarker som lever ”för internationella liv”, eller landsförvisade.

Alla är, eller har varit, ryska makthavare.

Den senaste är Ivan Petjorin, 39, som tidigare handplockades av Vladimir Putin för att leda utvecklingen av naturresurser i Rysslands arktiska territorier. Det är en rik olje- och gaskälla i Ryssland och ett mycket viktig arbete mitt i det hårda sanktionspaketen landet drabbats av.

Petjorin hittades nyligen död vid Stillahavskusten sedan han, enligt ryska påståenden, föll överbord när han seglade sin privata yacht.

Dog av paddgift

Sedan invasionen av Ukraina började har har även Jevgenij Zinichev, krisminister och tidigare privat livvakt åt Putin, hittats död, likt flera andra i presidentens innersta krets:

Annons

Som oljemagnaten Ravil Maganov som föll från ett fönster. Sedan Leonid Shulman, en högt uppsatt chef på Rysslands statliga oljebolag Gazprom, som hittades död i badrummet i sitt fritidshus i St Petersburgs-trakten. Därefter hittades även finansmannen Alexander Tjuljakov hängd i sitt garage.

Yuri Voronov, chef för transport- och logistikföretag kopplat till Gazprom, Vladislav Avajev, tjänsteman i Kreml, kopplad till den ryska finansinspektionen, och Alexander Sobbotin, chef på Kreml-vänliga energijätten Lukoil, ska ha förgiftats av paddgift hos en schaman, och Vasilij Melnikov, 43, chef vid företaget Medstom, hittades död i sitt hem tillsammans med sin fru och parets två söner, fyra och tio år gamla.

– De har på något sätt blivit misshagliga för Putin och hans gäng, har Rysslandsexperten Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet, tidigare sagt till Aftonbladet.

Många har fallit från fönster

Men det stannar inte där.

Annons

Både Alexander “Sasha” Kagansky, en rysk toppforskare, och Jegor Prosvirnin, grundare av nyhetssajten Sputnik, dog innan krigets start efter att ha fallit från sina lägenhetsfönster.

Även utländska medborgare har också hittats döda vid märkliga tidpunkter. Den Lettlandfödde amerikanen, Dan Rapoport – en framstående Rysslandskritiker – hittades också död nedanför sitt hyreshus i Washington i augusti – bara veckor efter att han hånat Rysslands kärnvapenkapacitet.

Dussintals andra landsförvisade ryssar som var kritiska mot Putinregimen har dött mystiskt under de senaste åren.

Många har registrerats som självmord, trots inte visade några tecken på psykisk ohälsa.

Rysslandsexperten David Satter, som 2013 blev den första amerikanska reportern som kastades ut ur Moskva sedan det kalla kriget, kommenterar:

– Det finns ett gammalt talesätt som säger att vem som helst kan begå ett mord, men det krävs hjärna för att begå ett självmord.

Ravil Maganov, nära vän med Putin, har dött mystiskt.
Jevgenij Zinichev.
Här ligger Jegor Prosvirnin, grundare av Rysslands statliga nyhetsbyrå Sputnik, död efter att ha fallit från ett fönster.

FOTO: TT

Annons