invasionen av ukraina

Putins skrytbygge i lågor – bron har kollapsat

Vladimir Putins bro står i lågor

FOTO: TT
Delar av den enorma bron till Krimhalvön har kollapsat.
Miljardbygget står i lågor och flera motstridiga uppgifter om vad som hänt cirkulerar runt.
"Det här är bara början", skriver Michajlo Podoljak, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare.

Bron är Vladimir Putins skrytbygge som invigdes 2018 – fyra år efter att Ryssland annekterat Krimhalvön.

Tidigt under lördagsmorgonen stoppades all trafik över Krimbron sedan delar av den står i lågor.

Enligt BNO News har också en sektion av bron rasat på grund av en explosion, och statlig rysk media skriver att anledningen är att en bränsletank ska ha fattat eld.

Ingen ska ha kommit till skada under branden, men flera motstridiga uppgifter om vad som har hänt cirkulerar runt just nu.

Vissa säger att bron träffades av en raket. Andra säger att det var en attack utförd av ukrainska specialstyrkor. Ryska medier rapporterar att en cisternvagn på järnvägen exploderat”, skriver The Economists utrikeskorrespondent Oliver Carroll.

Kostade 30 miljarder

Efter incidenten ska Putin ha beordrat en regeringskommission för att fastställa orsakerna bakom branden. Men chefen för parlamentet på Krimhalvön, Vladimir Konstantinov, menar att det är Ukraina som ligger bakom ett attentat.

”Det är för tidigt att prata om orsaker och konsekvenser. Arbetet med att släcka branden pågår” skriver Oleg Kryuchkov, rådgivare på Krim, på Telegram.

Senare under lördagsmorgonen skrev Michajlo Podoljak, som är president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare, att explosionen på Krim ”bara är början”.

”Allt olagligt måste förstöras, allt som har stulits måste lämnas tillbaka till Ukraina, allt som ockuperas av Ryssland” skriver han på Twitter.

Krimbron mäter hela 19 kilometer och bygget uppges ha kostat runt 30 miljarder kronor. Bron sträcker sig från ryska Krasnodar till staden Kertj på Krimhalvön.

FOTO: TWITTER

FRÅN FÖRSTASIDAN