vladimir putin

Vladimir Putin redo att lämna Ukraina – på ett villkor

Volodymyr Zelenskyy och Vladimir Putin.

FOTO: TT
Vladimir Putin är redo att avsluta kriget i Ukraina.
Men innan han drar tillbaka sina trupper kräver han ett skriftligt avtal mellan de två länderna.
– Jag har sagt det många gånger att vi är redo, säger Putin.
Zelenskyjs känslosamma tal får stående ovationer i EU
0:45

Efter reklamen: Zelenskyjs känslosamma tal får stående ovationer i EU

(0:45)

Slå på ljud

Det var under toppmötet i Kyrgyzstans huvudstad Bisjkek under fredagen som Rysslands president Vladimir Putin, 70, hintade om att slutet är nära. Den ryska tyrannen är redo att lämna Ukraina – men på ett villkor. Han kräver ett skriftligt avtal med Ukraina.

– Förtroendet är så klart nästan noll, men i slutänden måste en överenskommelse nås. Jag har sagt det många gånger att vi är redo för dessa avtal och att vi är öppna för dem, säger Putin.

Vad avtalet ska innehålla framgick inte i talet, rapporterar Aftonbladet.

Zelenskyj nobbar Rysslands avtal

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har upprepade gånger nekat Rysslands försök att få till ett avtal mellan länderna. För ett par veckor sedan presenterade han sitt eget avtal innehållande tio punkter. Det handlar om punkter som länderna måste uppfylla innan fred kan slutas.

Vladimir Putin, inzoomad porträtt bild.

Vid flera tillfällen har Vladimir Putin föreslagit ett skriftligt avtal som ska bli slutet på kriget i Ukraina. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har dissat förslagen från Moskva.

FOTO: TASS/TT

– Vi kommer inte tillåta att Ryssland väntar ut det, bygger upp sina styrkor och startar en ny serie av terror och global destabilisering, sa Volodymyr Zelenskyj och tillade:

– Jag är övertygad om att det nu är tiden då det ryska destruktiva kriget måste och kan stoppas.

”Utplånas från jordens yta”

Under toppmötet i Kyrgyzstan påtalade Vladimir Putin än en gång att under hot kommer Ryssland att använda kärnvapen. Enligt Sky News varnade Putin att ett land som attackerar Ryssland med kärnvapen ”kommer att utplånas från jordens yta.”

Vladimir Putin sitter framför en mikrofon.

Efter nio månaders krig i Ukraina kan det snart ta slut, enligt Vladimir Putin.

FOTO: TASS/TT

President Putin menar dock att han inte har några planer på att själv starta ett kärnvapenkrig, men att resurserna finns, skriver Aftonbladet.

Putin ska även ha pratat om nyinkallade soldater som är redo att skickas till frontlinjen, trots att han tidigare sagt att den delvisa mobiliseringen avslutats. Nu ökar oron bland ryska folket. Rädslan ökar för att presidenten ska kräva en ny mobilisering.

FOTO: TASS/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN