vladimir putin

Läckta dokumenten avslöjar: Vladimir Putin har cancer

Vladimir Putin har cancer, avslöjar läckta Pentagon-dokumenten

FOTO: TT/ARKIV
Vladimir Putin har cancer.
Det avslöjar de läckta Pentagon-dokumenten som visar att den ryske presidenten behandlas med cellgifter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”
0:30

Efter reklamen: Vladimir Putin berusad: ”Vem var det som började”

(0:30)

Slå på ljud

Dokument med hemliga amerikanska underrättelserapporter har i veckan läckt ut till offentligheten.

Det var Washington Post som först kunde ta del av de runt 300 bilder med känsligt innehåll som tagits från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Amerikanska tjänstemän menar att dokumenten är äkta, och avslöjar hemligstämplad information. Bland annat att utländska specialstyrkor finns på plats i Ukraina och att USA har infiltratörer i Kreml som avslöjar varje steg Ryssland tar i kriget.

Nu visar dokumenten också att Vladimir Putin har cancer.

Rysslands president Vladimir Putin.

Gavriil Grigorov/AP/TT

Vill få bort Putin

Rykten om den ryske presidentens hälsotillstånd har cirkulerat runt i flera år och tagit fart sedan Ryssland invaderade Ukraina.

I Pentagon-dokumenten står det, enligt tyska Focus, att Nikolaj Patrusjev, från Rysslands nationella säkerhetsråd, och Valery Gerasimov, chef för den ryska generalstaben, ska ha velat få bort Putin från makten.

Därför ska de ha sabotera för honom genom att flytta trupper i Ukraina – utan Putins inblandning – och utförde detta den 5 mars eftersom presidenten då hade en planerad cellgiftsbehandling.

Tidigare finns uppgifter om att den ryska eliten ska vara bekymrade över 70-åringens försämrade hälsa och Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, sa tidigare i år att han var säker på att Putin är dödligt sjuk och hänvisade till källor inom Kreml.

FOTO: TT/ARKIV

FRÅN FÖRSTASIDAN