Viktiga datum att hålla koll – så får du skattepengarna redan i april

Deklarationen 2022.

Det börjar närma sig den årliga deklarationen.
Här är allt du behöver veta om årets skatteåterbäringen, digitala brevlådor och de viktiga datumen att hålla koll på.
– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper, säger Alem Resulovic som är deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.
0:28

Efter reklamen: ”Du får 130 kronor om du klarar det" – slutar i ett stort plask

(0:28)

Den årliga deklarationen närmar sig med stormsteg. Kommer du få tillbaka skatteåterbäring eller blir du tvungen att betala kvarskatt?

Just i år kommer rekordmånga människor att få sin deklaration redan i början av mars månad. Detta eftersom många skaffade en digital brevlåda under pandemin för att funna få sitt coronabevis.

Alla som har en digital brevlåda eller skaffar en innan den 24 februari kommer att få sin deklaration mellan den 2-7 mars.

Martin Eklund bryter ihop i morgontrafiken

Fördelen med digital brevlåda – då får du din deklaration

Alem Resulovic som är deklarationsexpert på Skatteverket berättar att just en digital brevlåda kan vara en fördel.

– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper. Då blir det enklare att planera sin privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger han i ett pressmeddelande.

När det digitala utskicket har kommit så kommer också de som får sin deklaration på papper kunna gå in på Skatteverket för att se sin deklaration som en pfd.

Då får du tillbaka din skatteåterbäring

Du kan sedan börja att deklarera den 15 mars. Då öppnar nämligen tjänsten och du kan logga in på Skatteverkets hemsida eller app för att deklarera. De som inte har ett bank-id måste vänta på att pappersdeklarationen ska komma med posten någon gång mellan den 15 mars – 15 april.

Vill du kunna få din skatteåterbäring redan i april måste din deklaration godkännas digitalt senast den 30 mars, utan några tillägg eller ändringar. Sista dagen att lämna in inkomstdeklarationen för 2021 är den 2 maj.

Du kan du räkna med att få din skatteåterbäring någon gång mellan 5-8 april. Om du där emot får ett besked om kvarskatt så måste den vara betald senast innan den 14 november.

– Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Alem Resulovic.

Deklarationen 2022: Här är alla viktiga datum att ha koll på

  • 24 februari: Digital brevlåda. Detta är sista dagen för att skaffa en digital brevlåda för att hinna få sin deklaration utskickad digitalt. Om du skaffar en digital brevlåda efter det eller inte alls, behöver du vänta på att få deklarationen i pappersform. Det kan dröja till den 15 april innan den kommer om man har otur.
  • 2–7 mars: Deklarationen skickas ut. Under dessa datum skickas e-deklarationerna ut som till de som hade tecknat en digital brevlåda senast den 24 februari.
  • 14 mars: Kvarskatt. Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum.
  • 13 mars–15 april: Fysiska deklarationer skickas ut i pappersform.
  • 15 mars: Nu öppnar inkomstdeklarationen på skatteverket.se och i appen.
  • 30 mars: Sista dagen att deklarera digitalt för den som vill få sin skatteåterbäring i april.
  • 5–8 april: Pengar betalas ut för dem som godkänt digitalt utan ändring eller tillägg senast 30 mars.
  • 2 maj: Sista dagen att deklarera. Din inkomstdeklaration för inkomståret 2020 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen.
  • 8-10 juni: De som inte fått sina skattepengar i april får utbetalningen mellan den 8 och 11 juni.
  • 14 november: Sista dagen att betala kvarskatt.

LÄS OCKSÅ: Stora ilskan efter att klassiska GB-glassarna försvinner: ”Vad fan?!”

LÄS OCKSÅ: Prischocken – ölpriserna kan höjas till sommaren:”Dubbelt så mycket”

FOTO: Henrik Isaksson/TT

SENASTE NYTT!