forskning

Vidriga upptäckten om självscanningskassorna: Helt täckta av...

Forskare larmar om höga halter bajspartiklar på självscanningskassorna.

FOTO: Pi Frisk/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT
Brukar du använda självscanningskassorna när du handlar?
Det är en SKITdålig idé!
En ny studie visar nämligen att kassorna är täckta av bajspartiklar.
Joe Biden blir bajsad på av fågel
0:31

Efter reklamen: Joe Biden blir bajsad på av fågel

(0:31)

Slå på ljud

Det må vara ett snabbt, smidigt och enkelt sätt att undvika långa köer i livsmedelsbutikerna. Men nu visar en brittisk forskningsstudie gjord på Liverpool School of Tropical Medicine, med stöd av den engelska motsvarigheten av Folkhälsomyndigheten, att det är en stor risk att lägga sina fingrar på självscannings- och snabbkassorna (där du själv blippar varorna).

De är faktiskt ofta helt täckta av potentiellt skadliga bakterier, varav vissa sorter förekommer i fekalier.

– Vi lever i en bakteriell värld – bakterier och mikrober är överallt och vi kommer i kontakt med dem hela dagarna, varje dag, säger forskaren och mikrobiologen Dr. Adam Roberts till Daily Mail.

Alarmerande info om kassorna

Forskarna på den brittiska skolan svabbade och tog provet på 19 föremål som vi människor kommer i fysisk kontakt med varje dag, till exempel trappräcken, dörrhandtag, tangentbord och självscanningskassor. Efter att ha analyserat proverna kom de fram till att flera föremål hade höga bakteriella halter.

Läkarnas råd för att skydda sig från sjukliga bakterierna: Tvätta händerna! Som vi lärde oss under pandemin.

Läkarnas råd för att skydda sig från sjukliga bakterierna: Tvätta händerna! Som vi lärde oss under pandemin.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Dr. Adam Roberts var det mest alarmerande att just självscannings- och snabbkassorna innehöll spår av fem olika typer av bakterier som är kända för att kunna göra människor sjuka, till exempel enterokocker som finns i avföring.

Han varnar nu för att människor som dagligen betalar vid självscanningskassor kan komma att bli riktigt sjuka. Trots att ytorna kan se städade och rena ut finns det bakterier på dem, sådana man inte kan se med blotta ögat. Det allmänna rådet är alltid att tvätta händerna noga både innan och efter du handlat.

”Kan orsaka svår sjukdom hos människor”

Kolibakterier (E.coli) och Klebsiella hittades också när forskarna gjorde sina tester. Alla människor påverkas inte av dem, men de med lite svagare eller mer känsligt immunsystem kan få allvarliga konsekvenser om de blir smittade. Bakterierna kan orsaka diarré, magkramper, feber och blodig avföring.

– Båda sorterna bakterier finns naturligt i avföring och i tarmar, men om de hamnar i rätt sorts miljöer kan de orsaka ganska svår sjukdom hos människor, säger Roberts till Daily Mail.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Pi Frisk/SvD/TT, Pontus Lundahl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN