mat

Faran i vegoköttet – drabbar främst kvinnor: ”Hämmar upptaget”

Ett ämne i vegokött hämmar viktiga mineralen.

FOTO: TT
Forskare har analyserat vegetariska köttsubstitut.
Då avslöjas faran som främst drabbar kvinnor.
Det får forskarna att kritisera producenterna.
Julfesten spårar ur totalt
0:31

Efter reklamen: Julfesten spårar ur totalt

(0:31)

Slå på ljud

Forskningsrapporten, gjord av Chalmers tekniska högskola i Göteborg, menar att det finns få studier om hur människors hälsa påverkas av växtproteiner som finns i köttsubstitut, i folkmun kallad ”vegokött”.

Men nu har en forskargrupp på Chalmers analyserat 44 köttsubstitut som säljs i svenska butiker.

Enligt forskarna visades en stor variation innehåll och skillnader i hur hållbara produkterna anses vara ur hälsosynpunkt.

Fler och fler väljer köttsubstitut på julbordet – men viktiga ämnet kan inte tas upp av kroppen.

Fredrik Sandberg/TT

Stor järnbrist hos kvinnor

Gemensamt finns höga halter av ett ämne som gör att kroppen inte kan ta upp näringen i produkterna.

Generellt var kroppens upptag av järn och zink väldigt lågt. Det beror på att dessa köttsubstitut innehåller höga halter av fytat, ett ämne som hämmar upptaget av mineraler i kroppen, säger Cecilia Mayer Labba till forskning.se.

Järnbrist bland kvinnor är ett stort globalt problem. I Europa är 10−32 procent av kvinnor i fertil ålder drabbade och nästan var tredje tonårsflicka i högstadiet i Sverige, enligt Livsmedelsverket.

Framställning av ”vegokött”

De flesta växtbaserade proteinprodukter på marknaden är baserade på protein som har extraherats ur en gröda och separerats från grödans övriga beståndsdelar.

Proteinet utsätts därefter för högt tryck och temperatur vilket omstrukturerar proteinerna, så kallad texturering. Ihop med andra ingredienser kan därefter en mer köttlik och tuggvänlig produkt uppstå.

Chalmers studie visar att näringsvärdet i dagens tillgängliga köttsubstitut ofta är bristfälligt beroende på val av råvara (ofta importerad soja) och processbetingelser (innehåll av antinutrienter som kan hämma näringsupptag) och på tillsatser (fettkvalitet och salt).

Källa: Chalmers

Kritik mot producenterna

Just kvinnor är också den grupp i samhället som i störst utsträckning äter en växtbaserad kost och minst rött kött, vilket är den viktigaste källan till järn.

Nu skickar forskarna en uppmaning till producenterna.

− Vissa av produkterna som vi har undersökt är berikade med järn, men det hämmas ändå av fytat. Att enbart deklarera de näringsämnen som kan tas upp av kroppen tror vi skulle kunna skapa incitament för industrin att förbättra sina produkter, säger Ann-Sofie Sandberg, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN