inrikes

Varningen: Var tredje kebab kan vara livsfarlig för allergiker

Kebab.

FOTO: TT
Var tredje kebab som säljs i Malmö innehåller odeklarerade allergener.
För en allergiker kan det innebära livsfara.
– Det är väldigt allvarligt, säger Mikael Ewing, livsmedelsinspektör Malmö stad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds
0:41

Efter reklamen: 1-åriga Skylar är enorm – anklagas för att ge henne McDonalds

(0:41)

Slå på ljud

Malmö är känt för den imponerande byggnaden turning torso, fotbollslegendaren Zlatan – och självklart kebaben. Men man borde vara försiktig när man handlar snabbmat i staden gathörn. Det menar i varje fall Miljöförvaltningen i Malmö.

Nämnden har nämligen genomfört en stor undersökning som visar att var tredje kebab i innehåller saker som inte framgår på menyn. Det kan bli en dödsfälla för allergiker, menar Mikael Ewing, livsmedelsinspektör Malmö stad.

– Det är väldigt allvarligt, säger han till SVT Nyheter.

Var tredje kebab kan innebära livsfara

Miljöförvaltningen har utfört 89 analyser på 30 olika kebaber från 20 olika ställen. Det handlar om kebab från butiker, restauranger och grossister. I var tredje testad kebab hittade de allergener som kan innebära livsfara för en allergisk kund.

– Jag blev lite förvånad att det var så mycket fel. Nu tog vi inte så många prover heller, ändå visar det att det är så mycket fel. Det indikerar att vi kanske behöver ta ännu fler prover i framtiden, säger Mikael Ewing.

De odeklarerade allergenerna som man hittade var senap, selleri och mjölk – ingredienser som kan bli livshotande för en del.

– Kunden måste få reda på vilken allergen som finns i förpackningen och produkten, säger Mikael Ewing.

Mikael Ewing intervjuas av SVT.

Mikael Ewing menar att upptäckten är ett stort problem.

FOTO: SVT

Felen upptäcktes enbart hos de kebaber som kom från restauranger och grossister. Kebaben från butikerna hade korrekt innehållsförteckning där alla ingredienser deklarerats.

Efter att miljöförvaltningens analyser blivit klara har produkter förbjudits och försäljare har ombetts göra sig av med dem.

15 procent av Sveriges befolkning lider av matallergier

I Sverige lider 15 procent av Sveriges befolkning av någon form av allergi mot mat. Symtomen på allergi kan vara alltifrån klåda till livshotande andningssvårigheter.

– Odeklarerade allergener kan leda till en allergisk reaktion. Man kan bli så illa däran att man får väldigt ont i magen, kräks eller får jättesvårt att andas, säger Mikael Ewing till SVT Nyheter.

Enligt svensk lagstiftning och en EU-förordning är det en skyldighet för säljare av kebab och andra livsmedel att ha en korrekt innehållsförteckning just av säkerhetsskäl.

FOTO: TT/SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN