mat

Varningen: Här är bakformarna i silikon som släpper mest kemikalier

Råd & Röns test om silikonbakformar visar att 8 av 18 stycken släpper för mycket kemikalier

FOTO: Erik Mårtensson/TT, Gorm Kallestad/NTB/TT

Bakformar i silikon kan absolut vara praktiska och de tål höga temperaturer.
Men nu visar en ny undersökning gjord av Rån & Rön att allt för många formar släpper potentiellt hälsofarliga kemikalier som kan hamna i maten.
Nedan listas de silikonformar som fått bäst respektive sämst betyg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Leah slår matrekord – äter 8000 kalorier på åtta minuter!
0:34

Efter reklamen: Leah slår matrekord – äter 8000 kalorier på åtta minuter!

(0:34)

Slå på ljud

Står du och fixar sista minuten-baket inför julafton? Stopp! Paus! Vänta!

Använder du INTE silikonformar kan du andas ut. Gör du det, ja då får du ta en extra kik vilken sort du bakar med. För enligt Råd & Röns undersökning av bakformar i materialet silikon – som är populärt eftersom det är flexibelt och temperaturtåligt – fick hela 8 av 18 formar ett rött ljus (testresultaten presenteras som ett trafikljus med rött, gult och grönt) i kemikalietestet.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Råd & Rön förklarar hur testerna går till

Materialet är en förening av ämnena kisel och ofta kolvätekedjor som methyl, ethyl eller phenyl. Eftersom det går att variera kan man använda silikon till många olika saker, till exempel tätning, bakning, matlagning eller som implantat i brösten. Just vid bakning/matlagning är det viktigt att silikonen vid tillverklingen har upphettats till minst 200 grader i sex-åtta timmar, för annars kan den släppa ifrån sig kemikalier till maten.

– Silikon i bakformar är särskilt känsligt för att släppa ifrån sig kemiska ämnen till maten eftersom de upphettas flera gånger och eftersom maten är i direktkontakt med formen, säger Anna Edberg, testansvarig på Råd & Rön.

I Råd & Röns undersökning testas 18 olika bakformar som är inköpta från både svenska butiker och webbshoppar, men även från stora e-handelsplatser som Amazon, Aliexpress, Shein och Wish.

En bakform i silikon, exemplarisk för muffinsbak. Kanske med saffran- eller pepparkakssmak till jul? Formen på bilden är inte med i testet.

En bakform i silikon, exemplarisk för muffinsbak. Kanske med saffran- eller pepparkakssmak till jul? Formen på bilden är inte med i testet.

FOTO: David Magnusson/ SVD/TT

I första testet, där de vill se hur pass mycket oönskade ämnen som släpps efter tre simulerade ”bakningar”, är det framför allt tre stycken formar som visar på ett oroväckande resultat då de alla tre släpper ifrån sig mer ämnen ju fler bakningar som utförs. Det är Amazon Basics Muffinsform 12-pack, Tupperware Silikon Cupcakeform och Wish 6 round molds som får ett rött alarmerande ljus.

Låga betyg till Amazon-formarna

När Råd & Rön analyserade testvätskan som används vid det simulerade baket såg de att Amazonformarna (Basics Muffinsform 12-pack) läckte mest av de hälsofarliga kemikalierna ut i vätskan (som i vanliga fall är maten eller det som du bakar). Även silikonformarna Aliexpress Donut bakform och Ionegg Muffinsform, som även den säljs av Amazon, fick dåliga betyg.

Formarna kan komma i alla olika typer av färger och former. Dessa på bilden är inte med i testet.

Formarna kan komma i alla olika typer av färger och former. Dessa på bilden är inte med i testet.

FOTO: Wolfgang Schardt/Stockfood/TT

I sista testet tittade de på om formarna släpper ämnen som är ”upptagna på EU:s lista over ämnen som inte får föras över från plast till livsmedel i halter över unionens gränsvärden”. Kort sagt, ämnen som är giftiga eller kan misstänkas vara hälsofarliga.

I kategorin rött ljus återfinns Amazon Basics Muffinsform 12-pack, Aliexpress Donut bakform och Ionegg Muffinsform, men nu har de sällskap av Aliexpress Minimuffinsform, Pufz Stora muffinsformar, Tupperware Silikon Cupcakeform, Kitchen Craft Colourworks Muffinsformar Silikon och Wish 6 round molds.

Ingen av formarna är olagliga på marknaden

Efter att ha genomfört de tre testen fick bakformarna ett totalbetyg och det visar sig att hela åtta formar (de som nämndes i föregående stycke) hamnar inom kategorin rött ljus, alltså underkända.

Bara tre av de testade produkterna får grönt ljus genom hela testet. Det är Ikea Tårtbak, Silikomart SF058 Gugelhopf och Silikomart SF119 Cylinders.

– Eftersom det inte finns några gränsvärden för silikon i samband med livsmedel kan vi inte säga att några av formarna skulle vara olagliga på marknaden, säger Anna Edberg.

För att lugna oroliga läsare konstaterar hon också att inga av resultaten som visats är direkt alarmerande ur hälsosynpunkt och det är inga höga halter av farliga ämnen som du riskerar att få i dig.

– Samtidigt ser vi att det går att tillverka produkter där oönskade ämnen inte vandrar över till livsmedlen, säger Anna Edberg.

De 8 rödklassade bakformarna i silikon

Aliexpress, Donut bakform, 59 kr

Aliexpress, Minimuffinsform, 24 st, 93 kr

Amazon Basics, Muffinsform 12 pack, 80 kr (fick rött i alla tester) – SÄMST

Ionegg (Amazon), Muffinsform i silikon, 83 kr

Kitchen Craft, Colourworks, Muffinsformar Silikon, 12-Pack, 129 kr

Pufz Stora muffinsformar, färgmix regnbågspastell, 6-pack, 130 kr

Tupperware, Silikon Cupcakeform, 349 kr

Wish, 6 round molds, 43 kr

Källa: Råd & Rön

De 7 gulklassade bakformarna (tveksamma)

Blomsterberg, Muffinsform, 299 kr

Flying Tiger, Bakform, 60 kr

Lékué, Muffinskoppar 7 cm 12 st, 144 kr

Lékué, Våffelform, 299 kr

Liewood, Jerry cake cup 12-pack, 179 kr

Shein, Donutform, 100 kr

Super Kitchen(Amazon), Silikon munkform 6 Håls, 110 kr

Källa: Råd & Rön

De 3 grönklassade bakformarna i silikon

Ikea, Tårtbak, 39 kr

Silikomart, SF058 GUGELHOPF, 135 kr

Silikomart, SF119 CYLINDERS, 135 kr

Källa: Råd & Rön

FOTO: Erik Mårtensson/TT, Gorm Kallestad/NTB/TT, David Magnusson/ SVD/TT, Wolfgang Schardt/Stockfood/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN