Läkarens varningen: Därför borde kvinnor inte kissa i duschen

Är du kvinna och brukar kissa i duschen när ingen märker?
Då kanske det är dags att tänka om.
I alla fall enligt doktorn Alicia Jeffrey-Thomas som förklarar i en TikTok-video varför kvinnor inte borde kissa samtidigt som de tar en dusch.
Slå på ljud

Du är precis i färd med att ta en varm, härlig dusch. Plötsligt så känner du att blåsan börjar trycka på. Håller du dig tills du har duschat klart eller passar du på att kissa när du står där i duschen?

Just fenomenet att kissa i duschen har varit en pågående diskussion i åratal och har främst handlat om om det är hygieniskt eller inte.

Men nu visar det sig att det kanske också kan vara en fråga kopplad till kvinnors hälsa. Något som Daily Mail rapporterat om.

I SORG Sonens ilska efter mammans plötsliga död – sista kampen

Doktorns ord: Det kan bli problem

Det är nämligen en video som doktorn Alicia Jeffrey-Thomas lagt upp på TikTok, där hon förklarar varför kvinnor inte borde kissa i duschen, som har skapat flera frågetecken.

I den virala videon som har fått över 29 000 likes menar doktorn att själva ljudet av rinnande vatten kan orsaka problem.

– Om du kissar i duschen, eller slår på kranen eller slår på duschen och sedan sätter dig på toaletten för att kissa medan vattnet är igång, skapar du undermedvetet en koppling i hjärnan mellan ljudet av rinnande vatten och att behöva kissa, säger Alicia Jeffrey-Thomas.

Hon menar också att kissa i duschen kan leda till inkontinensproblem för kvinnor då deras kroppar "inte är utformade för att kissa stående" och att man då kan få problem med bäckenbotten.

– Ditt bäckenbotten kommer inte att slappna av på ett naturligt sätt, vilket innebär att du inte riktigt kommer att kunna tömma blåsan, menar hon.

Annons: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Reaktionerna efter varningen

Efter att Alicia Jeffrey-Thomas video fått spridning är det delade meningar i kommentarsfältet.

Vissa menar att de känner igen sig och att de blir kissnödiga av rinnande vatten, medan andra tycker att det inte stämmer och att det är olika för alla kvinnor.

För att få klarhet i situationer har Daily Mail pratat med Jay Khastgir som är en urologisk kirurgkonsult från South Wales.

Han menar att själva förmågan att kunna kontrollera blåsan bestäms av komplexa neurala mekanismer i kroppen. Blåsan kan passivt lagra urin för att sedan växla till tömningsfasen när det är säkert och lämpligt att göra det.

Lugnande orden till kvinnorna

Enligt Jay Khastgir finns det många teorier om just inkontinens, men den exakta orsaken är fortfarande okänd.

– Det skulle kanske kunna vara så att undermedvetna associationer stör nervvägar. Men i verkligheten finns det för få eller inga bevis för att plötslig inkontinens kan orsakas av att kissa i duschen.

Han menar också att kvinnor inte behöver vara oroliga för att stå upp och kissa.

– Det finns inga bevis för att det skulle ha en skadlig effekt på tömning av urinblåsan. I en studie var flödet svagare när man stod, men tömningen av urinblåsan var inte annorlunda mellan stående och sittande eller hukande position.

LÄS OCKSÅ: Kathy Patten död i 45 minuter – överlevde mot alla odds

LÄC OCKSÅ: 62-åriga tvåbarnsmamman Jennys gravidchock: ”Min man är steriliserad”

FOTO: FREDRIK SANDBERG / TT / EXPRESSEN

SENASTE NYTT!