döda kändisar

”Världens vackraste kvinna” Gina Lollobrigida är död – blev 95 år

Gina Lollobrigida.

FOTO: JURI/TT
Den italienska skådespelerskan Gina Lollobrigida har avlidit.
På 1950-talet kallades hon ”världens vackraste kvinna”.
Lollobrigida blev 95 år gammal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Modellen bryter ryggen efter spektakulära hoppet
0:29

Efter reklamen: Modellen bryter ryggen efter spektakulära hoppet

(0:29)

Slå på ljud

Den italienska skådespelerskan Gina Lollobrigida kallades under 50-talet för ”världens vackraste kvinna” – nu har hon dött, rapporterar Reuters.

Gina Lollobrigida blev 95 år gammal.

Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera ska hon ha varit inlagd på en klinik i Italiens huvudstad Rom under en tid innan hon dog.

Gina Lollobrigida var en sexsymbol i Italien

Den världskända Gina Lollobrigida spelade i filmer regisserade av stora namn som Vittorio De Sica, Mario Monicelli och Pietro Germi. Hon nominerades till Golden Globes tre gånger för långfilmen Tack för senast, Mrs Campbell (1968), tv-serien Falcon crest (1981) och Skälmarnas marknad (1953).

Hon har också varit fotomodell, konstnär, journalist och sångerska. Det var efter att hon spelat huvudrollen i La donna più bella del mondo (1956) som hon fick smeknamnet ”världens vackraste kvinna” – vilket är filmens namn på engelska.

2018 fick hon sin egen stjärna på Hollywoods Walk of fame. Nummer 2 628.

Gina Lollobrigidas karriär tog fart när hon deltog i skönhetstävlingar som ungdom. Efter det blev hon blev känd som en sexsymbol med smeknamnet ”La lollo”.

Gina Lollobrigida.

Under 70-talet arbetade Gina Lollobrigida som fotograf och fotade bland annat Henry Kissinger, Jurij Gagarin och Grace Kelly.

FOTO: Courtesy Everett Collection/TT

På 60-talet fick hon även en krusbladig sallad uppkallad efter sig: ”lollo rosso”. Det är oklart om namnet och grönsaken syftar på hennes lockiga hår eller hennes volangkjolar.

Försökte slå sig in i politiken

I slutet av 90-talet försökte sig Lollobrigida på ännu en karriär, nämligen som politiker. Hon ställde upp i valet till Europaparlamentet för Romano Prodis Demokraterna.

Gina Lollobrigida.

Gina Lollobrigida fick en son, Milko, och var farmor till barnbarnet Dimitri.

FOTO: TT

– Jag har aldrig varit involverad i politik, men när jag fick erbjudandet sa jag ja direkt. Bara efteråt tänkte jag på om det var en bra sak. Jag vet inte hur många röster jag behöver. Jag vet ingenting, sa hon i ett uttalande.

Skådespelerskan tog sig inte in i Europaparlamentet, men ifjol – som 94-åring – gjorde hon ett nytt försök på politiken. Då ställde hon upp i det italienska valet, men fick ynka en procent av rösterna i sin valkrets.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN