Världens farligaste personer 2023

Världens farligaste personer 2023

FOTO: TT
Vladimir Putin? Nej...
Enligt sajten Scholary finns det betydligt farligare personer i världen – och här listas de allra farligaste.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vildsvin går till attack i skidbacken
0:27

Efter reklamen: Vildsvin går till attack i skidbacken

(0:27)

Slå på ljud

CODY WILSON

Den 35-årige amerikanen har byggt sig ett namn genom sina digitala projekt. Han är främst känd som skaparen av Liberator, den första helt 3D-printade pistolen i världen.

Han vill göra det möjligt för vem som helst att bygga sitt egna dödliga vapen, med endast ett enda klick på datorn.

Han utreds redan av FBI för flera påstådda olagliga vapenexporter och han riskerar fängelse.

Hans skapelse utreds också om den har skadat ”amerikanska nationella och regionala säkerhetsintressen allvarligt”.

Cody Wilson håller i en av sina 3D-printade pistoler.

KELLY WEST

SEMJON MOGILEVITJ

Den ukrainskfödde 76-åringen uppges vara högsta ledare i världens mest fruktade maffian, det ryska syndikatet, som även verkar utanför landsgränserna. Hans drivkraft är makt och pengar och sysslar enligt rapporter bland annat med narkotikahandel, kontraktsmord och global prostitution. Han uppges ha bankkonton i 27 olika länder och han finns också på FBI:s lista över de mest eftersöka för ett bedrägeribrott på närmare en miljard kronor.

Ledaren för den ryska maffian.

IBRAHIM AL-ASIRI

Han är en kampsportare från Saudiarabien som kallas ”The Bombmaker”, eftersom han uppges vara Al-Qaidas bombkonsktruktör. Han farlighet beror på att han lär ut sina färdigheter till Al-Qaida-anhängare vilket har skapat rädsla i hela världen, och fått flygplatser att skärpa sin säkerhet.

Ibrahim Al-Asiri tillverkar bomber åt Al-Qaida.

REX

JOSEPH KONY

Han är skapare och ledare för Herrens motståndsarmé, en väpnad militärgrupp bland acholifolket i norra Uganda och södra Sydsudan. Han anklagas för att ha kidnappat tusentals barn som han gjort till sexslavar och barnsoldater. Internationella brottmålsdomstolen i Haag har utfärdat en anklagelse om krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter, men han har ännu inte lyckats gripas.

Joseph Kony är ledare för en motståndsarmé i Afrika.

Stringer

ISMAEL ”EL MAYO” ZAMBADA GARCIA

Han är ledare för den mexikanska brottssyndikatet ”Cártel de Sinaloa” som sysslar med kidnappningar, korruption, mord, penningtvätt och människo- och vapenhandel. Men mest känd är kartellen för narkotikasmuggling och USA:s justitiedepartement har anklagat kartellen för att ha fört in över 200 tok kokain i landet, och närmare sex miljarder dollar i kontanter från illegala narkotikaaffärer.

”El Mayo” Zambada är ledare för världens största drogkartell.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har beskrivit brottssyndikatet som "världens mäktigaste drogkartell".

MATTEO MESSINA DENARO

Han är ledare för den italienska sicilianska maffian och säger själv att han jobbar för de fattiga och missgynnade i samhället – samtidigt som han drar in miljarder kronor.

Under början av 90-talet var han involverad i en bombkampanj som drevs av den sicilianska maffian. Detta resulterade i dödsfall av domare i Sicilien, Rom och Florens, liksom 50 andra människor.

MOKTHAR BELMOKTHAR

Den algeriska jihadisten är högt uppsatt i Al-Qaida och hans mål är att förvandla Al-Qaida till en terroristorganisation som kan utföra attacker över hela Västeuropa och operera från kust till kust i Afrika. Han misstänks ligga bakom attacken mot en algerisk gasanläggning förra året, där 40 gisslan dödades, samt en nyligen avslöjad terrorkomplott i Eiffeltornet.

KIM JONG-UN

Nordkoreas ledare sedan 2012 och förutom den totalitära diktaturen anses han vara farlig på grund av landets kärnvapenarsenal i kombination med hans personlighet.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un

KCNA

ASHFAQ PARVEZ KAYANI

Han är en hyllad general och arméchef inom militären i Pakistan. Han har lett många krig med anmärkningsvärda strider och många dödsoffer.

B.K. Bangash

FOTO: TT/TWITTER

FRÅN FÖRSTASIDAN