Vargungarna sköts ihjäl – barnen helt förkrossade: ”Var chockade”

Högstadieelever i Idaho lämnades i chock efter att statligt anställda naturvårdare avlivade valpar från en vargflock.
Skolan har följt vargflocken sedan 2003, som kallas ”Timberline Wolfpack”.
– Jag förstår att vissa tycker vargar är farliga. Men det var chockande att se statligt anställda avliva valpar. De har ju inte gjort något, säger Michel Liao, elev på Timberline High.

Flera valpar ur vargflocken ”Timberline Wolfpack” har avlivats. Vargflocken har sedan 2003 följts av studenter vid Timberline High, som även bildat en förening som följer vargarnas rörelser i skogen i närheten av högstadieskolan.

Men när Suzanne Asha Stone skulle se till den varglya som nyligen innehöll ungar från vargflocken, så blev hon förvånad när den var tom. Något enligt Suzanne Asha Stone, som är naturvårdare, är väldigt ovanligt. Hon började snabbt undersöka saken.

Vargvalpar har avlivats i Idaho. Delstaten ska avlivas hela 90 procent av sin vargpopulation efter ett Trump-beslut.

Foto: ERICH STERING/DN/TT

Hennes förvåning växte än mer, när hon hittade valparna på en ”dödslista”, från delstatens naturvårdsverk, Idaho Department of Fish and Gam. Efter vidare undersökning insåg Suzanne Asha Stone att vargungarna hade avlivats av en federal myndighet, statligt anställda naturvårdare vid U.S. Department of Agriculture’s Wildlife Services, skriver Washington Post.

Följt vargarna sedan 2003

För högstadieskolan Timberline High blev nyheten en stor chock. Skolan hade följt vargflocken, som döpts till ”Timberline Wolfpack” efter skolan, sedan 2003. Skolan har till och med haft en dedikerad förening där engagerade studenter följer vargarna.

Michael Liao, som är elev vid Timberline High, blev chockad när han hörde nyheten.

Skolan Timberline High har följt vargflocken sedan 2003. Skolan hade till och med en dedikerad förening för att följa vargarna.

Foto: Solo/TT

– Jag förstår att vissa tycker vargar är farliga. Men det var chockande att se statligt anställda avliva valpar. De har ju inte gjort något, säger han till Washington Post.

Incident kommer efter att Idahos republikanske guvernör Brad Little skrev under en lag tidigare i år som tillät 90 procentig avlivning av delstatens vargpopulation. Enligt Washington Post handlar det omkring 1 500 djur.

20-åringen har inte råd med bröd – föräldrarna goda för 417 miljoner

Avlivat nyfödda vargvalpar

Lokala naturgrupper, som kämpar för vargens sak, protesterade mot delstatens beslut. De ville att delstaten helt och hållet skulle sluta avliva nyfödda vargvalpar. Men delstaten har inte lyssnat på de lokala vargaktivisterna.

– Vi använder kontrollerade metoder för avlivning, säger Jenny Lester Moffitt, vid USA:s undersekreterare vid statliga marknadsförings- och regleringsdepartement.

Trump-administration tog bort artskyddet på de amerikanska gråvargen under 2020. Montana och Idaho har efter det federala beslutet infört snarlik lagstiftning om jakt på vargar. Nuvarande president Joe Biden har sagt att han funderar på att återinföra artskyddet på den amerikanska gråvargen.

Men för tillfället är dörren vidöppen för jakt på gråvargar i USA.

– Helan generation av Timberline-vargar har funnits i samma område. Och generationer av skolelever har följt samma vargflock, säger Suzanne Asha Stone.

Högstadieeleven Michael Liao och sina klasskamrater har skrivit ett brev till amerikanska presidenten Joe Biden, där de vädjar presidenten om att återinföra artskyddet på gråvargen.

– Idahos politker måste bevisa att de kan kontrollera vargarna utan att döda dem, säger Michael Liao.

LÄS OCKSÅ: Skansen-besökare i chock – björn sågs äta häst: ”Reagerar direkt”

LÄS OCKSÅ: Skansen avlivade sina vargar för att ge plats för andra djur – väcker stark kritik

Foto: Solo/TT, PIXABAY

Senaste nytt