intressant om hälsan

Vårdens mardrömsbesked när 9-åriga Ella fick dödlig sjukdom: ”Chockad”

Victoria Hoult med munskydd bredvid dottern Ella. Till höger syns Ellas axel med utslag.

FOTO: Facebook
När 9-åriga Ella drabbades av en dödlig sjukdom som kräver antibiotika akut hade sjukhuset plötsligt slut på den livsviktiga medicinen.
Läkarna sa att det var viktigt att hon tog antibiotika så snabbt som möjligt men skickade ändå hem Ella och hennes 38-åriga mamma Victoria tomhänta.
– Jag blev chockad, säger Victoria till The Sun.
Kvinnan blir attackerad av rabiesräv
0:37

Efter reklamen: Kvinnan blir attackerad av rabiesräv

(0:37)

Slå på ljud

När man söker vård för sitt barn förväntar man sig att få den hjälp som behövs – speciellt om de har drabbats av en dödlig sjukdom som har dödat nio barn i Storbritannien den senaste tiden.

Men så blev inte fallet för 38-åriga trebarnsmamman Victoria Hoult, från Wakefield i England. Hennes nioåriga dotter Ella drabbades nyligen av utslag som spred sig över hela kroppen – även till tungan.

När Victoria ringde 111 (brittiska motsvarigheten till 1177) fick hon rådet att åka direkt till akuten. Mamma och dotter fick vänta i sju timmar på akuten innan de fick vård. Då konstaterade en läkare att Ella hade drabbats av den dödliga sjukdomen streptokocker typ A. Sjukdomen som nio barn har dött av i Storbritannien den senaste tiden.

Ellas tunga under sjukdomen.

Ellas prickiga tunga under sjukdomen.

FOTO: Facebook

Skickades hem tomhänta: ”Chockad”

Läkaren sa även att Ellas syrenivåer var dåliga. Ella fick ett recept på antibiotika och läkaren sa att det var viktigt att hon tog antibiotika ”så snabbt som möjligt”, enligt Victoria.

Men det visade sig att sjukhuset inte hade den typ av antibiotika som behövdes. Mamma och dotter skickades därför hem tomhänta.

Jag blev chockad, det var riktigt läskigt, säger Victoria som bevakade sin dotter noggrant tills nästa dag.

Mamman om mardrömsnatten: ”Orolig”

– Jag var orolig för min dotters hälsa. Vi gick hem och jag la henne i sängen med mig och tittade noga på henne, berättar Victoria.

Nästa dag kunde mor och dotter hämta ut antibiotikan på samma sjukhus.

Flera brittiska medier har rapporterat om att sjukhusen har ont om antibiotika, bland annat på grund av stigande kostnader och brist på råvaror.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN