brott

Våldsvågen: Stor polisinsats i Sundsvall och explosion i Akalla

Flera nya våldsbrott under natten – explosion i Akalla och skottlossning i Linköping

FOTO: Anders Wiklund/TT
Under torsdagen gjordes en större polisinsats i Sundsvall där sju personer anhölls misstänkta för flera grova brott.
Även i Sollentuna och Solna greps flera personer under kvällen.
Senare under natten mot fredag skedde en explosion i Akalla, nordvästra Stockholm.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Polisen gjorde tre räder på olika platser i landet under torsdagen. Alla ärenden kan enligt Aftonbladets uppgifter kopplas till den senaste tidens våldsaktioner som har skakat Stockholm. Våldsvågen misstänks i grund och botten handla om narkotikahandeln i Sundsvall och vem som kontrollerar den. Därför har polisen även höjt beredskapen i Västernorrland den senaste tiden.

Vid 15-tiden på torsdagen gjorde ett blixttillslag mot en bil i Sollentuna. Fyra personer kunde gripas, alla kopplade till den senaste tidens oroligheter. På kvällen, vid 21-tiden, gjordes flera insatser i Sundsvalls-området. Enligt Åklagarmyndigheten anhölls sju personer misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, säger vice chefsåklagare Karin Everitt i ett pressmeddelande.

Vapen och narkotika har beslagtagits. Räderna hade planerats i hemlighet och genomfördes främst av regionala insatsstyrkan.

Två personer flydde – men kunde gripas

Vid ungefär samma tidpunkt greps två personer i Solna, norr om Stockholm. Personerna är misstänkta för grovt brott mot vapenlagen och försökte fly när de såg polisen.

– Vi hade personal som arbetade mot de här personerna som fick syn på dem. Man ville kontrollera och eventuellt frihetsberöva dem. Den första personen greps ganska omedelbart. Den andra hann springa iväg men greps efter 10–15 minuter, säger Stockholmspolisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Aftonbladet.

Tillslag i Råsunda, Solna. Två personer misstänkta för grovt brott mot vapenlagen. Båda gripna.

Tillslag i Råsunda, Solna. Två personer misstänkta för grovt brott mot vapenlagen. Båda gripna.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Explosion i Akalla under natten

Under natten mot fredagen fortsatte oroligheterna i huvudstaden. 03.38 fick polisen ett larm om en explosion vid ett flerfamiljshus i Akalla, nordvästra Stockholm.

– Det är skador på en port och några fönsterrutor. Vi var där och assisterade polisen, men har kunnat lämnat platsen. Det var ingen släckinsats, sa Hans Eriksson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten, till Aftonbladet vid 04.45.

Många personer i området larmade om den höga smällen, men som tur är kom ingen till skada. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Än har ingen gripits.

Skottlossning i Linköping under natten

Tidigare under natten, vid 01.12, inträffade en skottlossning i området Ryd i Linköping. Polisen hittade misstänkta kulhål i ett flerfamiljshus. Händelsen utreds som grovt vapenbrott och grovt olaga hot – inga personer har enligt uppgift skadats och ingen är gripen. Det är oklart om händelsen alls hänger ihop med övriga våldsdåd.

FOTO: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN