TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Vakternas chock – efter nattliga besöket hos drottning Elizabeth

05 maj, 2022 
https://image.hant.se/image-7524194?imageId=7524194&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=56.22&x=0&y=19.28
Alex Hartelius
Drottning Elizabeth
Hur mår egentligen det brittiska kungahusets vakter?
Den frågan ställer sig många efter att en fejkad präst lyckats ta sig nära drottning Elizabeth.
– Vi är fortfarande under ett ständigt hot, säger den före detta polischefen John O’Connor.
Annons
DJ i bråk med poliser – spelar låtar utanför Buckingham PalaceBrand logo
DJ i bråk med poliser – spelar låtar utanför Buckingham Palace

När det kommer till att skydda drottning Elizabeth, 96, krävs ett omfattande säkerhetstänk. Inget får gå fel och skulle någon oinbjuden främling ta sig nära drottningen så vore det förödande.

Därför är det lite märkligt hur lätt en person lyckades ta sig förbi kungahusets vakter och bli insläppt vid armékasernen Victoria Barracks i närheten av Windsor Castle, slottet där drottning Elizabeth bor.

Genom att utge sig för att vara en präst lyckades mannen charma sig förbi spärrarna utan att behöva visa varken ID-handling eller några andra personuppgifter.

Windsor Castle
En man tog sig in vid armékasernen Victoria Barracks i närheten av Windsor Castle.

Satt och drack med soldaterna: ”Grabbarna njöt”

Den falska prästen påstod sig även vara god vän med en av officerarna i regementet Coldstream Guards. Han påstod även att han erhållit en medalj för sitt mod under Irakkriget.

Annons

Enligt The Sun ska vakterna ha börjat fatta misstankar efter ett tag, men på något vänster ändå släppt in mannen. Mannen, som kallade sig själv för fader Cruise, gjorde sig hemmastadd direkt.

– Inom loppet av några timmar satt han med officerarna och drack i baren. Han berättade en massa långa historier och grabbarna njöt av hans skämt, säger en källa till tv-kanalen TalkTV, enligt The Sun.

Drottning Elizabeth
Det är oklart hur drottning Elizabeth reagerade när hon fick höra att den falska prästen satt i en bar och drack med hennes soldater.

Stora säkerhetsbristen – inför stora firandet

Mannen tillbringade hela natten på stället och först morgonen efter, när han åt frukost, greps han av vakter. Ganska kort därefter förstod man att mannen inte var i närheten av en präst.

Mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare och ha psykiska problem. Kort efter gripandet släpptes han fri, men frågan hur en total främling kunde komma så nära drottningen kvarstår. Storbritanniens försvarsministerium utreder nu händelsen.

Annons

Intrånget kommer samtidigt som polis och militär jobbar febrilt inför drottning Elizabeths platinajubileum, där hon ska firas för sina 70 år på tronen.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth var inte i närheten av Windsor Castle när mannen var på besök i närheten.

Rasar efter händelsen: ”Ett ständigt hot”

Den före detta polischefen John O’Connor säger att det är oroväckande att höra om säkerhetsbristerna som ledde fram till mannens intrång.

– Tidpunkten är väldigt oläglig. De borde vara på tårna med tanke på jubileet. Vi är fortfarande under ett ständigt hot för terrorism och det är den här typen av bristfällighet som leder till katastrofer, säger han.

Drottning Elizabeth var vid tillfället inte i närheten av Windsor Castle och återvände först flera timmar efter incidenten.

Foto: Matt Dunham, Katielee Arrowsmith / SWNS / TT, STEFAN WERMUTH

Annons