Hon vägde inte mer än ett äpple – så gick det för världens minsta bebis

Kwek Yu Xuan

Kwek Yu Xuan föddes fyra månader för tidigt och vägde inte mer än ett äpple.
Läget var kritiskt – men mirakelbebisen överlevde mot alla odds.
Här är allt du behöver veta om rekordbarnet.

Wong Mei Ling, 30, led av högt blodtryck under graviditeten och var tvungen att föda dottern som hon bar på tidigare än väntat. Faktiskt hela fyra månader för tidigt.

Via akut kejsarsnitt föddes Kwek Yu Xuan den 9 juni 2020 på National University Hospital i Singapore. Läget var kritiskt. Cirka 70 procent av barn som föds så tidigt överlever. För Kwek Yu Xuan var oddsen ännu sämre. När hon kom ut vägde hon bara 212 gram, inte mer än ett äpple.

Zhang Suhe, sjuksköterska på neonatalavdelningen på sjukhuset, kunde inte tro sina ögon.

– Under mina 22 år som sjuksköterska har jag aldrig sett en så liten nyfödd bebis, säger hon till The Strait Times.

Kwek Yu Xuan

Kwek Yu Xuan föddes i Singapore den 9 juni 2020 och vägde inte mer än ett äpple. Läkarna trodde inte att den lilla bebisen skulle överleva.

National University Hospital

Läkarna trodde inte barnet skulle överleva

Zhang Suhe var långt ifrån ensam om att vara chockad över den lilla bebisens födsel. Mamman Wong Mei Ling hade fyra år tidigare fött en son och kunde nu inte förstå varför det inte hade gått lika bra den här gången.

– Jag förväntade mig inte att föda så tidigt, och vi var väldigt ledsna att Kwek Yu Xuan föddes så liten. Med tanke på mitt tillstånd så hade vi inget val. Vi kunde bara hoppas på att hon skulle fortsätta växa och vara frisk.

Läkarna trodde inte att den lilla bebisen skulle överleva. De kämpade med näbbar och klor för att oddsen skulle se bättre ut. Läkaren Yvonne Ng säger till tidningen att beräkningen för medicineringen var nere på decimalnivå, med tanke på den sköra kroppen.

Kwek Yu Xuan

Kwek Yu Xuan behandlades länge på National University Hospital i Singapore. I dag har 212 gram blivit 6,3 kilo och hon har äntligen skrivits ut från sjukhuset.

National University Hospital

Läkarna lyriska: ”Mot alla odds”

13 månader senare har Kwek Yu Xuan och läkarna slagit oddsen. 212 gram har blivit 6,3 kilo, typ som två vattenmeloner, och hon har äntligen fått lämna sjukhuset och intensivvården.

OH BOY! Kvinna födde JÄTTEBEBIS – barnmorskorna i chock

Hon lider fortfarande av en kronisk lungsjukdom och behöver hjälp med andningen. Läkarna är lyriska över Kwek Yu Xuans återhämtningsprocess.

– Mot alla odds, med alla hälsoproblem vid födseln, har hon inspirerat människor omkring henne med hennes uthållighet och tillväxt. Vi gläds med den lilla kämpen och hennes familj, och vi är stolta över vården som vårt team erbjudit”, skriver sjukhuset i ett facebookinlägg.

Världens minsta bebis

Enligt Tiniest Babies registry, ett register som tagits fram av University of Iowa, är Yu Xuan världens minsta bebis som överlevt en för tidig födsel. Rekordet erhölls tidigare av en tysk bebis, som föddes med en vikt på 230 gram.

Yu Xuan får dock vänta med att bosätta sig i hemmet i Malaysia. Hon och familjen kommer behöva vara kvar i Singapore, ifall det händer något och hon behöver uppsöka sjukhus igen.

– Jag måste tacka sjuksköterskorna som tagit hand om henne under så lång tid, de har verkligen tagit väl hand om henne. Vi är väldigt glada att alla kom och tog farväl när hon lämnade sjukhuset. Hela teamet är som en familj, säger Wong Mei Ling.

Kwek Wee Liang, Kwek Yu Xuan och Wong Mei Ling

Kwek Wee Liang, Kwek Yu Xuan och Wong Mei Ling har äntligen fått lämna National University Hospital i Singapore. De kommer stanna i landet ett tag innan de flyttar hem till Malaysia.

National University Hospital

LÄS OCKSÅ: Enorma bebischocken: ”Kom ut som en fullvuxen man”

LÄS OCKSÅ: Dottern: Min mamma fick mig när hon var 13 – ALLA tror vi är systrar

Foto: National University Hospital

SENASTE NYTT!