Vad är sant och inte i Nattryttarna som baseras på verkliga händelser?

Pressbild för serien Nattryttarna och till höger syns Sophie Jahn som är dotter till ridläraren som dömdes för flera sexuella övergrepp.

FOTO: Gabriel Liljevall C More/Pillan Thelaus SVT
Serien Nattryttarna på C More är baserat på verkliga händelser.
Men vad är egentligen sant och vad är fiktion i serien? – Vi reder ut.

Nattryttarna handlar om 16-åriga Molly som börjar jobba på Heddesta Ridcenter. Där tränar ridläraren Tommy några av Sveriges bästa inom ridsport men Molly märker snart att allt inte står rätt till på ridskolan. Tommy manipulerar och begår både psykiska och sexuella övergrepp på de unga eleverna.

Nattryttarna är baserat på händelser som skedde på en hästgård på Ekerö utanför Stockholm på 80- och 90-talen. En manlig ridlärare dömdes mot sitt nekande till 2,5 års fängelse för grova sexuella övergrepp på fem flickor 1991.

Nyheter24 har pratat med Sophie Jahn, dotter till den dömde ridläraren som dog 2018, om vad som är sant och falskt i serien.

Mammans ålder och utsatthet

– Min mamma (Anna Bohlin reds anm.) var lika gammal som ”Molly” och ”Frida”. De kom ut på gården samtidigt och var väldigt nära vänner. I serien är hon äldre och man får inte riktigt se hur hon blir utsatt av min pappa, att hon är lika mycket ett offer, säger Sophie Jahn.

Ingen kärlek mellan föräldrarna

– Jag såg aldrig de pussas eller rida ut tillsammans på det sättet som kommer fram i serien. Den typen av kärlek såg inte jag.

Familjen var större i verkligheten

I serien visas bara två barn men i själva verket hade paret på gården fyra barn.

Hur mamma Lotta framställs

Sophie Jahns mamma Anna Bohlin är missnöjd över hur hennes karaktär Lotta framställs i serien.

– Jag förstår att det inte finns utrymme för allas berättelser men att bara välja de snaskiga delarna gör det felaktigt och orättvist. Hade jag vetat att de skulle förvanska min person så hade jag valt att bara tacka ja, för att kunna påverka, säger Bohlin som först blev tillfrågad om att medverka i serien men tackade nej.

Ridläraren var ännu värre

– Även om de verkligen lyckats få fram hur min pappa var och att Jonas Karlsson gör ett extremt bra jobb, så var han värre än det man får se. Framför allt hur jag och mina syskon blev utsatta. Den delen skulle kunna komma fram mer. Men de har haft begränsat med avsnitt och nog känt att det är mycket mörker i det.

FOTO: Gabriel Liljevall C More/Pillan Thelaus SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN