Vaccinhjälten Sarah Gilbert belönas med Barbie-docka: ”Märkligt”

Sarah Gilbert

Forskaren Sarah Gilbert spelade en avgörande roll när AstraZeneca-vaccinet togs fram.
Nu belönas hon och flera andra framträdande läkare med Barbie-dockor.
– Vi vill rikta rampljuset mot deras insats, säger Lisa McKnight, vice vd på Mattel som är företaget bakom den populära dockan.

När coronapandemin lamslog världen var det inte många som visste vad som väntade. Det gjorde inte Sarah Gilbert, immunolog och forskare i Oxford, heller. Men hon hade en vision, en dröm om att göra skillnad, spela en viktig roll och ta fram ett vaccin som skulle rädda världen.

Den brittiska regeringen visade sina ekonomiska muskler och sköt fram pengar så att Sarah Gilbert och hennes forskningsteam kunde arbeta fram ett svar. Möss agerade provpatienter och när tiden kändes rätt provades även vaccinet på människor. Vaccinet Oxford/AstraZeneca var redo.

– Från första början såg vi det som en tävling mot viruset, inte som en tävling mot andra vaccinproducenter, sa Sarah Gilbert till BBC förra året.

Sarah Gilbert

Sarah Gilbert var en av alla forskare som var med och ta fram AstraZeneca-vaccinet. Nu har hon belönats med en egen Barbie-docka.

News Licensing / MEGA

Sarah vill inte stå i rampljuset: ”Märkligt”

Sarah Gilbert och forskningsteamet hade världens blickar riktade mot sig. Biokemisten Anne Moore berättade att hon inledningsvis var lite orolig för Sarah Gilbert mående, då hon hatar uppmärksamhet.

– Hon kommer hata det, absolut hata det. Sarah är en person som inte vill stå i rampljuset.

CORONA WHO-chef: Anställd på labb kan ha blivit smittad av fladdermus

Nu har den blygsamma immunologen fått den stora belöningen för sin heroiska insats: en alldeles egen Barbie-docka.

Skarpare rampljus kan det knappast bli. Inte helt förbluffande var Sarah Gilbert lite tveksam till en början och säger i en intervju med The Guardian att det kändes ”märkligt”.

Sarah Gilbert

Sarah Gilbert har fått en egen Barbie-docka för sina insatser under coronapandemin. Till en början tyckte den blygsamma professorn att det var lite märkligt, men har nu ändrat inställning.

Courtesy of Mattel/MEGA
Sarah Gilbert som Barbie

Sarah Gilbert som Barbie.

Courtesy of Mattel/MEGA

Vändningen – ser dockan som något positivt

Men tonfallet har ändrats. Sarah Gilbert har reflekterat och tycker att det är en rätt bra grej. Hon är högst angelägen om att få nästa generation att upptäcka det vackra med forskning och vetenskap.

– Jag hoppas att barn som ser min Barbie-docka kommer förstå hur viktigt det är karriärer inom vetenskapen för att hjälpa världen. Min önskan är att min docka ska visa barn karriärer som de kanske inte är så medvetna om, till exempel en immunolog, säger Sarah Gilbert.

Sarah Gilbert är inte ensam om att få en Barbie-docka för sin insats under pandemin. Utöver Sarah har läkaren Audrey Sue Cruz, sjuksköterskan Amy O’Sullivan, läkaren och advokaten Chicka Stacy Oriuwa, biomedicinforskaren Jaqueline Goes och läkaren Kirby White belönats med en docka.

Barbie-dockor

Utöver Sarah har läkaren Audrey Sue Cruz, sjuksköterskan Amy O’Sullivan, läkaren och advokaten Chicka Stacy Oriuwa, biomedicinforskaren Jaqueline Goes och läkaren Kirby White belönats med en docka.

Mattel

Därför tillverkades Barbie-dockorna

Leksakstillverkaren Mattel säger i ett pressmeddelande att det var ett självklart val att skapa dockor av personer som varit centrala under coronapandemin.

”Vi vill rikta rampljuset mot deras insats. Vi sprider deras historia och använder Barbies plattform för att inspirera nästkommande generation att ta efter dessa hjältar och ge tillbaka. Vår förhoppning är att uppmuntra barn att våga leva ut sina drömmar och skapa en egen historia som hjältar, säger Lisa McKnight, vice vd på Mattel.

Det är inte första gången som Mattel hyllar kvinnor med en egen Barbie-docka. Bland andra har Jennifer Lopez, Heidi Klum och Rosa Parks sedan tidigare en egen docka.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez som Barbie.

Mattel
Heidi Klum

Heidi Klum som Barbie.

Jss Images/BEI/REX/Mattel
Rosa Parks

Rosa Parks har fått en egen Barbie-docka.

Courtesy Everett Collection/Mattel

LÄS OCKSÅ: Marijuana, sprit och miljoner – så lockas folk till att vaccineras

LÄS OCKSÅ: Corona och regler – det här får man göra efter den 1 juni

Foto: Mattel, Courtesy Everett Collection, Jss Images/BEI/REX, Courtesy of Mattel/MEGA

Senaste nytt