Zelenskyjs närvaro dominerar G7-möte i Japan

Zelenskyjs närvaro dominerar G7-möte i Japan

Hemlighetsmakeri präglade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs närvaro vid G7-mötet i Japan. Vid ett bilateralt möte träffade Zelenskyj den brittiske premiärminister Rishi Sunak.

Ukrainas presidentkansli via AP/TT
Världens mäktiga ledare möttes i Japans.
Men huvudperson var Volodymyr Zelenskyj. Ukrainas president överraskade med personlig närvaro i Hiroshima.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

President Zelenskyj hade färdats i franskt regeringsplan, omgärdat av stort hemlighetsmakeri, till den årliga sammankomsten med G7-ländernas ledare – denna gång med Japan som värdnation.

In i det sista var det osäkert om han skulle vara på plats i Hiroshima.

Först när Zelenskyj landade bekräftade japanska medier hans närvaro.

Ukraina hade redan före besöket fått löfte från flera G7-länder om utbildning av ukrainska piloter och möjlig tillgång till stridsflyg av typen F-16 – något som Kiev länge vädjat om.

Beslutet är "historiskt" enligt Ukrainas president.

"Japan. G7. Viktiga möten med partner och vänner till Ukraina. Säkerhet och ökat samarbete för vår seger. I dag kommer freden närmare", skrev Zelenskyj på sociala medier.

Tydlig enighet

Med Zelenskyjs närvaro förstärktes enigheten utåt bland de stora industrinationerna om fortsatt stöd till Ukraina.

Hans möten med Indiens premiärminister Narendra Modi och Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva var dessutom sällsynta tillfällen att övertyga de regionalt viktiga länderna att stödja Ukraina i försvaret mot Ryssland.

Både Indien och Brasilien har genomfört en försiktig politisk och diplomatisk balansgång under det pågående invasionskriget. Inbjudningarna innebär att länderna knyts närmare G7-ländernas hållning.

På en bild på Modis officiella Twitterkonto sågs de båda ledarna skaka hand.

– Jag förstår väldigt väl er smärta och lidandet hos den ukrainska befolkningen. Jag kan garantera er att för att lösa det här kommer Indien, och jag personligen, att göra allt vad vi kan, sade Modi.

De globala sprickorna har därmed sällan varit så tydliga som under toppmötet, då Ryssland och Kina vädrade officiell skarp kritik mot västländernas sammankomst.

Maskerad varning

I en lätt maskerad varning skärpte G7-länderna även tonen gentemot Kina och landets allt mer aggressiva hållning regionalt, i Stilla havet och inom världsorganisationer.

Peking svarade med att skicka "en formell protest" både till Tokyo och "till utvalda länder" enligt ett uttalande från Kinas utrikesdepartement.

Under besöket i Hiroshima mötte Zelenskyj den brittiska premiärminister Rishi Sunak och Frankrikes president Emmanuel Macron på Grand Prince Hotel. Den franske presidenten sade att Zelenskyjs deltagande var ett unikt tillfälle att träffa världsledare och framföra sina ståndpunkter.

– Jag tror att det kan förändra allt, sade Macron.

Under helgen ska Zelenskyj även träffa USA:s president Joe Biden.

FRÅN FÖRSTASIDAN