Zelenskyj: Vi gör framsteg

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar. Arkivbild.Efrem Lukatsky/AP/TT
Det ryska motståndet är hårt, men Ukraina går fram "steg för steg", säger president Volodymyr Zelenskyj om den pågående offensiven.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Förra veckan var svår längs frontlinjen. Men vi gör framsteg. Vi går fram steg för steg, säger Zelenskyj.

Enligt vice försvarsminister Hanna Maljar återtog Ukraina 37 kvadratkilometer från ryska styrkor förra veckan. Nio kvadratkilometer togs tillbaka i östra Ukraina och ytterligare 28 kvadratkilometer har återtagits i södra Ukraina, uppger Maljar.

Hon tillägger att ukrainska trupper deltar i "häftiga" strider runt staden Bachmut i landets östra delar. I södra Ukraina har ukrainska styrkor uppnått framgångar vid fronten i närheten av Melitopol och Berdjansk, säger Majlar.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Ryska styrkor är också på offensiven och har de senaste dagarna inlett nya anfall mot Svatove i norra Luhansk. I söndags sade Maljar att Ryssland rycker fram nära Svatove, liksom i trakterna kring städerna Avdivka, Mariinka och Lyman.

Sjojgu: Ukraina misslyckas

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hävdar att Ukraina inte har nått några av sina mål i kriget, utan att nästan alla stridsvagnar av typen Leopard som landet har fått från Polen och Portugal har förstörts.

Annons

Sjojgu och den reguljära ryska armén utmanades under midsommarhelgen av Wagnergruppens upprorsförsök. I en första kommentar till det kortlivade myteriet säger han på måndagen att myteriet inte har påverkat de ryska soldaternas insatser i kriget.

– Planerna misslyckades främst för att de väpnade styrkornas personal visade lojalitet till sin ed och militära plikt, säger han om Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins uppror mot den militära ledningen i Moskva.

Behöver inte fler

Ryssland behöver inte mobilisera fler för att ersätta de Wagnersoldater som har lämnat striderna i Ukraina efter upproret, hävdar överste Andrej Kartapolov, ordförande för underhusets försvarskommitté, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det finns inget hot alls om en minskad stridspotential, varken på medellång eller lång sikt, uppger han.

Annons