Zelenskyj varnar för rysk kärnkraftsprovokation

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En pressbild från ryska försvarsdepartementet som visar kärnkraftverket Zaporizjzja. Arkivbild
Ukraina och Ryssland anklagar på nytt varandra för aggression rörande kärnkraftverket Zaporizjzja. Ryssland planerar en allvarlig provokation mycket snart, hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den ukrainske presidenten framförde farhågorna i ett telefonsamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron.

"Vi kom överens om att hålla läget under maximal kontroll tillsammans med IAEA (Internationella atomenergiorganet)", säger Zelenskyj i ett uttalande.

I sitt kvällstal säger den ukrainske presidenten att Ryssland installerat föremål som ser ut som sprängladdningar på reaktorbyggnader.

"Kanske för att simulera en attack mot kärnkraftverket, Kanske har de ett annat scenario. Oavsett vilket så ser världen det", säger Zelenskyj.

Tidigare varnade Ukrainas militär för att föremål som liknar sprängladdningar har placerats på yttertaken till tredje och fjärde reaktorbyggnaderna. Om de detonerar så skulle inte kraftverket skadas men det kan skapa en illusion av att Ukraina beskjutit anläggningen, enligt ett uttalande.

I Moskva anklagar samtidigt en rådgivare till det statliga ryska kärnenergiföretaget Rosatom, Renat Kartjaa, Kiev för att planera en attack mot Zaporizjzja på kvällen den 5 juli.

Annons

Han säger till rysk statlig tv att den ukrainska attacken väntas ske med drönare och artilleri med lång räckvidd.

Ryssland och Ukraina har sedan den ryska invasionen i februari förra året återkommande anklagat varandra för att sätta säkerheten vid kärnkraftverket på spel.

Annons